Хосе Джеймс описва Били Холидей като своята музикална майка и й посвещава Yesterday I Had the Blues. Музикантът издаде видео в подкрепа на социалната промяна

Хосе Джеймс описва Били Холидей като своята музикална майка и й посвещава Yesterday I Had the Blues. Музикантът издаде видео в подкрепа на социалната промяна

„Нека и ден от живота ви да не минава без музика. Музиката ме крепи. Тя има магична сила. Не знаем защо я създаваме, но знаем защо ни е нужна. Имам нужда да правя музика, да слушам музика” – с тези думи младият творец от Ню Йорк и голяма надежда на джаза Хосе Джеймс описва посвещението си към музиката. В нея той има своя безспорна любимка: „Били Холидей е най-великата джаз певица. Тя е моята музикална майка. Слушам музиката й, когато търся отговори на важни въпроси”. На Били Холидей, в годината, когато ще отбележим вековния юбилей от рождението й, Хосе Джеймс посвещава новия си албум Yesterday I Had the Blues. А тези думи музикантът изрича в първия ден от работата си по проекта – през август 2014 г.

Към албума си, посветен на Били Холидей, Хосе Джеймс приобщава трима уникални инструменталисти – Джейсън Моран (пиано), Ерик Харлaнд (ударни) и Джон Патитучи (бас). Те се вдъхновяват от таланта на вокалиста и от характера на неговата изразност: „Можеш да боравиш със звука като с глина. Той е триизмерен. Така че в един момент по време на работния процес реших да променя формата на глината. Ще усетите тези резки движения в звученето на музиката. Тя търпи такива изменения, защото гласът на Хосе е толкова земен!”, казва Джейсън Моран. Ерик Харлaнд описва извисяващата изпълнителите творческа атмосфера в студиото с думите: „С музиката се носехме свободно в пространството – толкова е хубаво това усещане! Това е моментът, когато няма „горе” и „долу”, когато отсъства идеята за време. Просто всичко се случва сега. Отдавна не бях преживявал това усещане в студиото – да съм в творчески полет”. Джон Патитучи акцентира върху близостта между музикантите: „Уникална е връзката, която постигнахме помежду си”. В заключение Ерик Харлaнд обобщава: „Търсехме, експериментирахме, пробвахме.” „И резултатът е удивителен!” – допълва Джейсън Моран.

Продуцент на албума е президентът на звукозаписната компания „Блу ноут рекърдс” Дон Уас, който не пести комплиментите си за Хосе Джеймс: „Забележителното за Хосе е, че той има ясна визия и силна чувствителност. Той е уникален и ярък – това са качествата на великия творец. Като продуцент и като мениджър мога да кажа, че чакаш с нетърпение появата на такъв талант.”

„Когато се случва нещо велико, му даваш свободата да се осъществи. Възпираш егото си, отдръпваш се и оставяш музиката да се излее. Така мога да опиша нашата работа. Така мога да опиша и самата Били”, казва Хосе Джеймс във видеоклипа, който анонсира бъдещия му албум:

От вчера започна турнето, на което Хосе Джеймс представя новия си албум, посветен на Били Холидей. До края на януари вокалистът ще изнесе няколко концерта в САЩ, а през февруари ще пее в Япония. Предстои да бъдат обявени още дати от турнето.

Тази седмица Хосе Джеймс поднесе друга изненада на своите почитатели. Той представи видеоклипа Peace Power Change, който е насочен срещу полицейското насилие, което системно се оказва върху афроамериканското население. Във видеото участват известни личности като Крисчън Макбрайд, Есперанца Спалдинг, Робърт Гласпър и др. Те държат в ръцете си ръчно изписани послания, символизиращи борбата и надеждите им за промяна (вижте част от тях чрез бутона „Галерия” към основната снимка). Видеоклипът е режисиран от Талия Билиг (която през миналата година участва като бек вокалист в много концерти на певеца и сега засне и промовидеото към новия му албум), а Хосе Джеймс е изпълнителен продуцент. Той е записал музиката, която е акустична кавърверсия на химна за граждански права на Сам Кук A Change Is Gonna Come.

Снимка към публикацията: Жанет Бекман