Хосе Джеймс, Кени Гарет и Рой Харгроув идват у нас. Слушаме ги безплатно на фестивала A to JazZ през юли в Южния парк

Хосе Джеймс, Кени Гарет и Рой Харгроув идват у нас. Слушаме ги безплатно на фестивала A to JazZ през юли в Южния парк

Хосе Джеймс, Кени Гарет и Рой Харгроув ще са водещите чужди музиканти в трите концертни вечери на фестивала A to JazZ. Петото му издание ще се проведе по традиция при входен свободен от 3 до 5 юли в Южен парк – втора част. Така фестът ще представи ключови съвременни артисти, които са и хедлайнери на фестивала North Sea Jazz.

Рой Харгроув идва с квинтета си за концерта на 3 юли. Един от най-великите тромпетисти, той има активна самостоятелна кариера със своите формации, но също толкова активно подпомага в техните проекти изпълнители като D’Angelo, Ерика Баду, Комън и много други. Носителят на няколко награди „Грами“ тук ще свири с квинтета си.

Вечерта на 4 юли ще ни представи майсторството на саксофониста Кени Гарет. Той тръгва в музиката като част от Оркестъра на Дюк Елингтън, работи с редица бележити музиканти – като Майлс Дейвис, Фреди Хъбард, Арт Блейки. У нас ще излезе на сцената заедно с квинтета си.

След като ни омагьоса с хипнотичното звучене на кадифения си, ярък и изразителен глас от радио ефира, от плочи и компактдискове, Хосе Джеймс ще ни разтопи със спомени за Били Холидей, с изразяване на развитието от нейната до нашата епоха, в продуцирания от президента на Blue Note проект – Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday, посветен на вековния юбилей от рождението на Лейди Дей. Неговият концерт е на 5 юли.

Фестивалът A to JazZ се провежда с подкрепата на фондация „Америка за България” и е част от Културния календар на Столична община. Неговото пето издание ще премине под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Организаторите предстои да съобщават още подробности за програмата на сайта и фейсбук страницата на фестивала. За българската програма за момента съобщават само, че ще е толкова изключителна, колкото е и чуждото участие.