Хитове от мюзикълите на Ленард Бърнстейн звучат в София, изпълнени от звезди на „Бродуей”, Оркестъра и Хора на Класик ФМ под диригентството на носителя на „Тони” Роб Фишер

Хитове от мюзикълите на Ленард Бърнстейн звучат в София, изпълнени от звезди на „Бродуей”, Оркестъра и Хора на Класик ФМ под диригентството на носителя на „Тони” Роб Фишер

Най-значимата част от творчеството на Ленард Бърнстейн – неговите мюзикъли, са акцентът на концерта „Ню Йорк на Бърнстейн”, който на 18 февруари в София представят вокалистите от „Бродуей” Крий Керико и Рос Ликайтс заедно с Оркестъра и Хора на Класик ФМ под диригентството на Роб Фишер. Събитието от 19:30 ч. в зала „България” е от цикъла „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”. В програмата ще звучат популярни и обичани песни от „Уестсайдска история”, „Кандид”, „В града”, „Чудесен град” и др.

Ленард Бърнстейн е легендарен със своето музикално наследство – той е дългогодишен ръководител на Нюйоркската филхармония и е известен със своите фамилни образователни концерти, на които запознава малчуганите с красотата на класическата музика и заздравява семейните връзки. Бърнстейн е известен и със своето новаторство – той слива класическата музикална традиция на Европа с родилия се в Съединените щати джаз. Той е най-прочут с мюзикълите си, които представят Ню Йорк като тръпнещ от енергия град. От тях произлязоха много хитове, някои от които станаха неразделна част от джаз и поп репертоара, като например Somewhere и One Hand, One Heart от „Уестсайдска история”, New York, New York и Lonely Town от „В града”.

„Прекрасен град!” е възклицанието ни за Ню Йорк, което музиката на Ленард Бърнстейн предизвиква. Той ни разказва за живия град с израстването на младите в „Уестсайдска история” (с либрето от Стивън Зондхайм, по „Ромео и Жулиета” от Шекспир). Композиторът проследява търсенето на романтичната любов в „Кандид” (по едноименната новела на Волтер; Бърнстейн, Зондхайм и Дороти Паркър са сред авторите на текстовете) и във „В града”, по който през 1949 г. бе заснет филм. В него Джийн Кели (режисьор заедно със Стенли Донан), Франк Синатра и Джулс Мъншин са в ролите на тримата моряци, които са в 24-часов отпуск в Ню Йорк по време на Втората световна война и за това кратко време на фона на драматичните исторически събития откриват любовта в красивия град. „Внесоха радост в града!” е рекламният лозунг на филма, който печели „Оскар” за музика и е с номинация за „Златен глобус” за кинематографично майсторство. „Чудесен град” пък разказва за Ню Йорк като град на неограничените възможности за постигането на успех. При премиерата си на „Бродуей” през 1953 г. той печели пет от най-престижните театрални награди „Тони”, включително за най-добър мюзикъл.

За да представят красивата и запомняща се музика на Ленард Бърнстейн заедно с Оркестъра и Хора на Класик ФМ, в България пристигат три звезди на американския мюзикъл

Роб Фишер. Снимка: Джим ЛафъртиРоб Фишер. Снимка: Джим Лафърти

Роб Фишер е признат за водеща фигура в музикалния театър на Съединените щати. Създател и диригент на успешната серия от концерти Encores! в „Ню Йорк Сити център”, през 1997 г. той е отличен с наградата Lucille Lortel за специални постижения, а през 2000 г. получава престижното отличие „Тони”. Фишер е познат на българската публика от 2012 г. с блестящия си концерт с пиеси от мюзикъли на Ричард Роджърс, Ървинг Бърлин и Стивън Зондхайм, представен с Оркестъра на Класик ФМ радио също в цикъла „Музиката на Америка”.

Двамата солисти за концерта на 18 февруари – Крий Керико и Рос Ликайтс, се изявяват активно на американските музикални сцени, като тенорът Рос Ликайтс е определен от „Уолстрийт джърнъл” като най-добрият изпълнител на ролята на Тони в „Уестсайдска история”. Именно с откъси от този мюзикъл ще го чуем и в зала „България”.

Рос ЛикайтсРос Ликайтс

„Най-добрият Тони, който някога съм слушал или гледал”, пише журналист от „Уолстрийт джърнъл” за изпълнението на Рос Ликайтс в мюзикъла „Уестсайдска история”. В Първото национално турне с „Уестсайдска история” с ролята на Тони той се изявява в 39 града в САЩ, а също и в Канада и Япония. В момента Рос участва в национално турне в САЩ с мюзикъла Кinky Boots, отличен с награда „Тони”. Миналия март изпълнителят завърши ангажиментите си в успешна серия от спектакли на мюзикъла „Южен Пасифик” от Ричард Роджърс в Riverside Theatre, Флорида. През 2013 г. той игра ролята на Тони от „Уестсайдска история” в спектакли на Ogunquit Playhouse в щата Мейн и се изяви като Tом Марлоу в мюзикъла Good News! на сцената на Goodspeed Opera House. През миналия сезон Рос Ликайтс взе участие в серията концерти Christmas Spectacular в „Рейдио сити мюзик хол” в Ню Йорк. Професионалните му ангажименти включват още ролите на Йосиф от „Йосиф и неговата пъстра дреха” (West Virginia Public Theatre, Theatre Of The Stars), Малкълм в мюзикъла „Фул монти” на сцената на West Virginia Public Theatre, Петър от „Исус Христос суперзвезда” в Music Theatre Louisville и др.

Крий КерикоКрий Керико

Сопраното Крий Керико е пееща актриса, която бързо печели признание като изпълнител на опера, мюзикъл, солови песни и кабаретна музика. Тя получава бакалавърска степен по музика от Консерваторията в Обърлин и магистърска от Музикалното училище в Манхатън. Крий Керико дебютира в Ню Йорк както Мари Антоанет в творбата на Джон Корилиано „Призраците на Версай”. При участието й в спектакъла „Величието и падението на град Махагони” от Курт Вайл в. „Ню Йорк таймс” възхвалява нейното „ранимо спокойствие“ в ролята на Джени Смит, докато списанието „Опера нюз” се възхищава на „блестящия й звук”. През пролетта на 2013 г. тя играе в Ню Йорк моноспектакъла At The Statue of Venus от Джейк Хеги. Крий е изпълнявала също ролите на Фраскита от едноименната оперета на Лехар, Вителия от „Милосърдието на Тит” от Моцарт, Деспина от „Така правят всички” също от Моцарт, Лизет от „Лястовичката” от Пучини и др. През есента на 2013 г. Крий Керико участва във Verdi Square Festival, където пее Джилда в откъси от операта „Риголето”. Тя е участвала в спектакъла на Нюйоркската филхармония по мюзикъла Carousel от Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн, където си партнира с Нейтън Гън, Кели О’Хара и Стефани Блайт. Нейните изяви в музикалния театър включват участия в спектаклите „Кабаре”, „Рагтайм”, „Исус Христос суперзвезда” и др.

Част от песните в концерта ще бъда представени с участието на Хора на Класик ФМ радио, ръководен от проф. Теодора Павлович.

Преди това събитие, в цикъла „Музиката на Америка” ще чуем звука на Червената цигулка „Страдивариус”, на която Елизабет Питкерн ще изпълни с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази Концерт за цигулка и оркестър №1 от Макс Брух. В събитието на 30 януари от 19:30 ч. в зала „България” ще чуем още Симфония №5 от Лудвиг Ван Бетовен, както и световната премиера на Earth Rites от Роджър Пшитулски, която композиторът посвещава на Оркестъра на Класик ФМ. Следващото събитие от „Музиката на Америка” е на 16 март 2015 г. от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК, когато в новата програма „Disney in Concert: Вълшебната музика от филмите на „Дисни” ще чуем любими мелодии от анимационните мюзикъли, превърнали се в класика – „Малката русалка”, „Цар Лъв”, „Красавицата и звяра”, „Покахонтас”, както и от хитовия филм от 2013 г. – „Замръзналото кралство”. Изпълнителите са Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров и солистите Орлин Павлов, Милица Гладнишка, Весела Бонева и Александър Мутафчийски.

  • Билети за концертите се продават на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”. Работно време: от понеделник до петък от 9:30 ч. до 13:30 ч. и от 15 ч. до 19 ч. Продажба онлайн: на Ticketsbg.com.

Основна снимка към публикацията: Ленард Бърнстейн. Автор: Ал Равена, източник: Конгресна библиотека на САЩ