Хилда Казасян пее песните на Ела Фицджералд на национално турне

Хилда Казасян пее песните на Ела Фицджералд на национално турне

Песните, които Ела изпя така, че винаги да се свързват с нейното име, звучат в новата концертна програма на Хилда Казасян „С усмивка за Ела Фицджералд“. Чухме я за първи път по време на „Пловдив джаз фест“ миналата есен. Силата на нейното въздействие бе толкова голяма, че късният старт на концерта, втори в програмата за вечерта, не бе отслабил енергията на музикантите и изключителния ентусиазъм на публиката. До среднощ в залата на Дом на културата „Борис Христов“ празнувахме наследството на Ела Фицджералд. В националното турне сега на сцената с Хилда ще бъдат Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Мишо Йосифов.

При първото представяне на програмата ни направиха впечатление сърцатостта, с която Хилда и партньорите й на сцената се отнасят към тази музика, и аранжиментите на Живко Петров и Христо Йоцов, които пренесоха песните на Ела в настоящия момент – свежи, енергични, емоционални, съвременни, надъхани, експресивни. Аранжиментите са така направени, че да изведат най-доброто от всеки от музикантите и да вдъхновят най-силно всички нас в залата. Затова и макар да бе станало полунощ, поискахме и получихме бис. И Слава Богу, защото това бе посветена на Ела красива и пъстра скат пиеса, написана от Христо Йоцов. Още за концерта на Хилда Казасян с песните на Ела на „Пловдив джаз фест“, както и снимки от събитието, ще откриете тук.

Интервю с Хилда Казасян за „С усмивка за Ела Фицджералд“ на „Пловдив джаз фест“

От малка, още когато съм била бебе, са ме приспивали с музиката на Ела Фицджералд – тя непрекъснато е звучала вкъщи, заедно с Франк Синатра, с Луис Армстронг… Моето усещане за нея е като за онези неща, които идват от детството ти – обожание и чувството за близък до теб човек. Гениалността в нейното пеене – тя ти разказва приказки, и естествеността, която днес толкова много се е изгубила, ме карат толкова много да харесвам таланта й и направо да я обичам…

Винаги съм приемала Ела като близък човек. Тя е имала много тежки моменти в живота си, които с лекота и естественост, с много чувство за хумор, е преодолявала. Страшно е пленителна! Неслучайно всички нейни колеги са я обичали.

Песните в програмата са нови неща, направени през последните две седмици, с аранжименти на Живко Петров и Христо Йоцов. Върнах се в 5-ти клас – толкова много свиря на конги за соло, което Христо ми написа!

Националното турне на Хилда Казасян с програмата „С усмивка за Ела Фицджералд“ ще бъде и представяне на новия албум на вокалистката, който тя записва в момента. Всички концерти са с начален час 19 и ще се проведат на следните дати и сцени:

25.04, София, Sofia Live Club
12.05, Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“ - 19:00 ч.
13.05, Стара Загора, Държавна опера
16.05, Добрич, Дом на културата
18.05, Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“
19.05, Русе, Доходно здание

Билетите вече са в продажба в мрежата на „Тикетпро“ и на място в залите.