Хилда Казасян, братята Христо и Боби Йоцови, Нено Илиев, Милен Кукошаров и Младежка филхармония „София“ са посланици на джаз музиката в малки градчета в страната в проекта „Симфомания“

Хилда Казасян, братята Христо и Боби Йоцови, Нено Илиев, Милен Кукошаров и Младежка филхармония „София“ са посланици на джаз музиката в малки градчета в страната в проекта „Симфомания“

Утвърдени и млади музиканти приобщават традиционни и нови публики към качественото изкуство в проекта „Симфомания“ на Хилда Казасян и братята Христо и Боби Йоцови. На турне в пет града в страната те разкриват за публиката нови светове с направени от Христо джаз аранжименти на популярни български песни и класически пиеси, както и на песни от ромския фолклор, съвместно с Милен Кукошаров, Нено Илиев и симфоничния оркестър на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – Младежка филхармония „София“. Концертите в Монтана, Ямбол, Пазарджик, Ихтиман и Кюстендил са с вход свободен и се провеждат благодарение на подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. със съдействието на Министерството на културата.

Популярни теми в не толкова популярната изказност на джаза достигат до хиляди жадни за качествена музика хора в цялата страна. „В първата част изпълнявам в джаз аранжименти най-популярните български песни, които могат да бъдат запети от всички тези хора. Идеята е популярното, което лесно досига до тях, да отвори други сетива благодарение на джаз аранжиментите. Нено Илиев с неговите цигански песни... Като засвири, и ти пълни душата и сърцето – хората полудяват! В третия модул звучат инструментални пиеси, като „Полета на бръмбара“, в изпълнение на Боби Йоцов, който е и диригент. Направихме така, че това да са лесно достъпни пиеси на първо докосване, в джаз аранжименти на Христо Йоцов, които могат да обогатят публиката.“ – разказа в интервю за Джаз ФМ Хилда Казасян.

Идеята за споделяне на стойностната музика с млади таланти, а също и на места, където тя трудно си проправя път, отдавна вълнува певицата: „Подкрепата за младите музиканти беше замисълът, когато с Боби Йоцов преди години създадохме „Сцена Академия“ в Националното музикално училище. Генералната идея, която сме превърнали в кауза, е да работим с млади музиканти и на възможно най-много места да се чуе музика, която трудно достига там“. Така, проектът отдавна е бил узрял в момента, когато получават покана да го реализират – „точно както сме си го представяли“ – казва Хилда.

С така подбраната програма творците откриват нови светове за публиката в малките селища, където качественото изкуство трудно може да достигне заради материалните ограничения. „За концертите определихме по-малки населени места, на които по финансови причини е невъзможно такъв проект да се случи, ако не е наистина в рамките на проект. Никоя от тези общини не може да си позволи да плати такова скъпо струващо нещо. Не можете да си представите с каква радост и каква изненада хората гледаха и слушаха, попиваха всеки тон, който ние правехме на сцената. Моята кауза е да дам алтернатива на пошлостта, която е настъпила във всяка една сфера. Така даваме шанс на човека отсреща да избере, даваме шанс на такива места това нещо да се случи.“ – каза Хилда Казасян.

Вълшебството на хубавата музика е споделено както между музикантите и публиката, така и между самите изпълнители на сцената. Хилда, Христо, Боби, Милен и Нено дават своята подкрепа на младите хора, които мечтаят да поемат по техния път – членовете на симфоничния оркестър на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – Младежка филхармония „София“. „Този обмен на сцената е нещо фантастично! Това е енергия, която тези младоци носят в себе си. Те те гледат с такъв интерес, когато си отворен и с такъв опит!“ – щастлива е Хилда Казасян и от това качество на музиката да подкрепя и да изгражда.

И тъй като музиката също така радва, приобщава и сближава, тя е отлично средство за интеграция на малцинствата – много често не процес, а изпразнена от съдържание дума. „Няма по естествен начин от изкуството да интегрираш. Толкова лесно се случва това! При изпълнението на ромската музика в джаз аранжименти хората танцуваха със светнали очи. Страшно съм щастлива!“ – казва Хилда Казасян.

Певицата е радостна, че „Симфомания“ трогва: „Идеята да развълнуваме, да създадем различна среда на места, на които това не се случва, се получава. В парка в Кюстендил въздухът трептеше и страшно много хора ми казаха, че такова нещо не се е случвало при тях.“ Проектът обаче оставя силен отпечатък и върху самата нея, зарежда я с ентусиазъм: „Толкова съм развълнувана! Вече имам планове и амбиция това да го направя на повече мънички места в страната. Като видях въздействието, ми се струва, че ще се опитам да го продължа.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Хилда Казасян можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Симфомания“ тази вечер е в Ихтиман, а в понеделник гостува в Пазарджик. Началният час е 18:30. Концертите в Монтана, Кюстендил и Ямбол бяха на централните площади, но заради лошото време събитието в Ихтиман е преместено в местното читалище. Къде ще бъде концертът в Пазарджик, ще бъде съобщено след преценка на прогнозата за времето.

На снимката: вълнението на „Симфомания“ в Кюстендил. Източник: фейсбук страницата на проекта