„Хасково Jazz“ за 20-и път от днес до 1 октомври

„Хасково Jazz“ за 20-и път от днес до 1 октомври

За 20-и път Хасково е център на джаз музиката с фестивала, който Димитър Русев с толкова ентусиазъм и неспирна енергия организира. Всички събития са при свободен вход и представят изкуството на местни музиканти, софийски формации и гост изпълнители от чужбина. Програмата е от днес до 1 октомври, а Джаз ФМ е медиен партньор.

С изпълнения на Hot Club de Plovdiv (Любомир Толумбаджиев – цигулка, Петър Койчев и Момчил Ангелов – китари и Христо Минчев – контрабас) в джаз клуб „Ралица“ от 19 ч. започва програмата на фестивала днес. В джем сешън след това водещи ще са тромпетистът Лъчезар Караджов и перкусионистът Иван Тонев.

През следващите два дни джаз фестивалът гостува в градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Там утре се открива чешката фотоизложба  „Къде е моят дом“, а след това ще свирят музикантите от Стефан Горанов квартет, сред които са изпълнители от Испания и от Тунис. Вдругиден ще видим нова изложба – унгарската „Шепа свят“, а в музикалната програма ще отбележим 30-та годишнина на Акустично джаз трио – Димитровград. Димитър Русев – китара, Митя Йорданов – пиано, Петър Ганев – ударни, Мария Арнаудова и Надя Тончева – вокали, Христо Минчев – контрабас и Милен Стойков – саксофон, са музикантите, които ще вземат участие в събитието.

На 29 септември в Драматичен театър „Иван Димов“ гостува WP Trio от Полша.

Полският институт в София, който спонсорира гостуването на музикантите у нас, ги представя така:

Вавжинец Прасек е млад пианист, аранжор и композитор. Следвал във факултета по джаз (пиано) на Музикалната академия в Катовице. Има много постижения в областта на джаза, класическата и развлекателната музика. Работи с голям брой музиканти като пианист и композитор. Писал е музика за документални филми и телевизионни програми, създава музикален фон за модни дефилета, автор е на аранжименти за различни музикални формации. Пише рецензии за музикални списания, включително Jazz Forum. Концертирал в Полша и чужбина. Издал е два диска: Jazz Construction (MTS Studio, 2008 г.) и Fusionator (Fonografika, 2012 г.).

Пьотр Родович е джазов контрабасист, композитор, аранжор и педагог. Следвал е в Jazz Mobile School в Ню Йорк. Aбсолвент на Berklee College of Music в Бостън в класа по контрабас. По време на следването си в САЩ работи с много музиканти, сред които е Джошуа Редман. Консултант и експерт на Министерството на културата и изкуството по въпросите на преподаването на джаз.

Гжегож Гжиб свири на ударни основно като сесиен музикант. Известен е със сътрудничеството си с много полски и чужди джаз музиканти.

Триото на Вавжинец Прасек ще свири и в София – на 30 септември от 19:30 ч. в „София лайв клуб“. Входът е с покани, които можете да получите от Полския институт в София (ул. „Веслец“ №12).

В същата вечер ще звучат и изпълненията на новия проект на пианиста Мирослав Турийски, китариста Николай Карагеоргиев и барабаниста Христо Йоцов Next Step Trio. Съставът се оформя по идея на Христо и вече е свирил няколко пъти – в София, в Пловдив и в Бургас. Те изпълняват основно оригинална музика, композирана от тримата. В програмата за деня е и солов пиано концерт на Дейвид Сикс, чието гостуване е с подкрепата на посолството на Австрия у нас. В клуб „Младежки център“ ще слушаме Стоил Иванов квартет, след което ще има джем сешън.

Двама китаристи – Димитър Русев и д-р Мелих Гюзел от Турция, ще свирят на 30 септември по обед пред галерия „Форум“. В залата на театъра вечерта ще е изявата на прочутия тромбонист Конрад Хъруиг и групата от български музиканти The Jazz StandArts Ensemble (Димитър Льолев – алт саксофон, Никола Горялов – ударни, Димитър Сираков – контрабас, и Станислав Арабаджиев – пиано. След представянето на дуо сопрано и пиано, на сцената ще излезе отново Станислав Арабаджиев с трио и с вокалист – Васил Петров. Стоил Иванов квартет ще свири в клуб „Младежки център“, след което вечерта ще завърши с джем сешън.

Последната фестивална вечер е с концерта „В памет на Тео“ на Николай Иванов ОМ, Марио Иванов и Владимир Иванов в клуб „Младежки център“. Светлин Стайков квинтет ще допълни с изпълненията си вечерта и ще пренесе фестивала в заключителен джем сешън.