„Хасково Jazz“ е сбъдната мечта градът да слуша джаз и мисия младите творци да са подкрепени в своя път

„Хасково Jazz“ е сбъдната мечта градът да слуша джаз и мисия младите творци да са подкрепени в своя път

„Нещата изглеждаха много по-различно през 1981 г., когато създадох джаз лектория към Младежкия дом. През 1986 г. основахме Джаз клуб – Хасково. Не съм си представял, че години по-късно в същия този Младежки дом на джемсешъните на фестивала ще свирят носители на „Грами“. През годините изнасях концерти и продължаваме да се представяме с „Акустично джазово трио – Димитровград“, а през 1997 г. бе първото издание на „Хасково Jazz“. – това разказа джаз радетелят Димитър Русев дни преди началото на 23 септември на 23-ото издание на създадения от него музикален форум. Той е основател и автор на програмата също и на продължаващия вече 11 години Младежки джаз фестивал в Димитровград.

Цяла седмица при свободен вход формации и проекти, на които се наслаждаваме в София, сега ще донесат радост на публиката в Хасково – Spectrum, Jazz Cats 2 на Христо Йоцов, Two Man Orchestra на Николай Иванов – Ом и Петър Йорданов – Бъни с гост от Унгария, навлизащата сега на сцената Георгия Павлова. От Пловдив са „Октет Пловдив“, воден от Мирослав Турийски, а също и дуото Петър Койчев и Веселин Койчев, Христо Минчев трио, Николай Бобчев трио, Иван Гърбачев квартет. Местните музиканти са представени от „Акустично джазово трио от Димитровград и приятели“. От чужбина гостуват два трио състава – от Австрия и от Полша.

„Програмата се появява като очертания от мъглата, които постепенно се изясняват. Тя е една спонтанна импровизация, която организирам цяла година и накрая се получава пиеса.“ – обяснява образно изграждането на програмата Димитър Русев. Той е категоричен: „Много държа фестивалът да има чисто джазов облик.“ В програмата на „Хасково Jazz“ Димитър Русев държи да представи основните формации от София, Пловдив и региона, като задължително присъстват и младите таланти. „Идеята на фестивала е тези музиканти, които се слушат в по-големите градове, да се представят и в тази част на България. Основното обаче е непрекъснато да популяризираме и младите музиканти.“

Тази политика доказва своя резултат през годините. Мирослав Турийски, Александър Леков и Николай Карагеоргиев за първи път са дошли на джаз фестивала като студенти, а сега вече са преподаватели и са в афиша и тази година. „Тези момчета израснаха чисто професионално буквално пред очите ми, защото те участваха неведнъж в джаз фестивала.“ – споделя щастлив Димитър Русев и разказва още една история: „Китаристът Станимир Ламбов преди години свиреше рок музика, но впоследствие се запозна с мен и сега вече завърши консерваторията в Грьонинген и се готви да изкара магистратура там. Благодарение на този фестивал и на моите усилия той продължи своя път като джазов китарист.“ През тази година първият концерт в програмата е на саксофониста Николай Бобчев, който е представен в триото от Христо Минчев – контрабас, и Йордан Тоновски – преподавател по пиано. „Така ще му дадем възможност по-нататък да се развива като професионален джазов музикант.“ – уверен е Димитър Русев.

Николай Бобчев, Йордан Тоновски, Димитър Русев и Христо Минчев. Снимка: Панайот Панайотов

„Хасково Jazz“ е история на сбъднати мечти. „Много съм щастлив, че тук свириха музиканти, на които съм се възхищавал навремето, като Райчо Иванов. Аз се разплаках, когато бе неговото първо участие на фестивала – не можех да повярвам, че съм сбъднал мечтата си тези музиканти да ги представя на джаз публиката в Хасково.“ Димитър Русев последователно работи за развитие на сцената. „Фестивалът влияе на общността, макар да продължава само една седмица, защото е само кулминация на това, което се случва през цялата година – многобройни образователни концерти, включително по детските градини. Всичко това е с цел популяризиране на невероятното наследство на джаза.“

На Младежкия джаз фестивал в Димитровград музиката звучи в класните стаи

Фестивалът в Хасково е максимално достъпен – той обхваща много сцени, а всички събития са при свободен вход. Това става с подкрепата на Община Хасково, посолства и културни институти на държави с традиции в джаза, както и на местния бизнес. Партньор още от второто издание е Посолството на Австрия – най-старият международен участник. Ръка подават и от Посолството на САЩ, Полския институт в София, Унгарски културен институт, Чешкия център. С дейността на Полския център в София Димитър Русев свързва и своето музикално израстване: „Винаги съм се удивлявал какви джазови музиканти има в Полша. По времето на социализма благодарение на списанията „Джаз форум“ имах възможността да се запознавам с джаза по света.“

Списъкът на подкрепящия фестивала бизнес е огромен. „От общината, от културните институти, от посолствата и от местните фирми срещам разбиране, безпрекословна и непрекъсната подкрепа. Дейността, която извършвам цяла година, е видима. Те знаят, че когато Димитър Русев се появи пред тях, става дума за джаз, за усилие, което те уважават.“ В програмата тази година още Владимир Гаджев ще представи книгата си за Милчо Левиев, самият той гостувал на Джаз фестивала в Хасково. Унгарският фотограф Атила Лорънт, направил каталози за National Geographic, гостува с изложби през 2010 г. и 2013 г., за да се завърне отново сега с „Човекът в пейзажа“.

Джаз ФМ е традиционен медиен партньор на „Хасково Jazz“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Димитър Русев, проведено в навечерието на фестивала, можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.