Харуки Мураками със специално радио шоу в Япония за повдигане на духа

Харуки Мураками със специално радио шоу в Япония за повдигане на духа

Известният японски писател Харуки Мураками ще бъде водещ на специално радио шоу в родината си. По време на двучасовото предаване, наречено Stay Home Special, Мураками ще представи някои от любимите си песни и ще отговаря на въпроси на слушатели. Шоуто цели да повдигне духа във време на пандемия и ще бъде излъчено в национален ефир на 22 май. „Надявам се, че музиката може да помогне поне малко за разпръскване на тъгата, която се натрупа от коронавируса.“ – казва писателят, цитиран от theguardian.com.

Сред най-популярните произведения на Харуки Мураками са романите „Норвежка гора“, „Кафка на плажа“, „Преследване на дива овца“, „Хроника на птицата с пружина“, а най-новата му книга на български език е „Убийството на Командора“, която излезе миналата година от каталога на „Колибри“. Романите, разказите и есетата на японския писател са преведени на над 50 езика и са продадени в милиони екземпляри по целия свят.

Не за първи път Харуки Мураками се обръща към силата на радиото, за да общува със своите почитатели. От 2018 г. писателят спорадично води едночасово предаване на запис по Tokyo FM, където представя музика от своята забележителна колекция, наброяваща над 10 000 заглавия. Музикалният вкус на Харуки Мураками се простира от класическа музика през джаз до поп и рок. Преди да започне литературната си кариера в продължение на 7 г. Мураками е собственик на джаз клуб в родината си, а музиката е негов спътник и когато спортува ежедневно - от години писателят бяга по 10 км на ден. За тази своя страст той разказа в книгата си „За какво говоря, когато говоря за бягането“ (изд. „Колибри“).

„Колекционирането на записи и компактдискове е мое хоби от детството и благодарение на това къщата ми прелива от музика. Все пак понякога изпитвам чувство на вина към света, докато слушам толкова невероятна музика и си прекарвам добре сам.“ – пише Мураками преди първото си радио предаване през 2018 г. и допълва: „Помислих си, че е добре да споделя тези приятни моменти с другите хора, докато си бъбрят на чаша вино или кафе.“

Снимка: от фейсбук страницата на Харуки Мураками