Групата Robert Glasper Experiment с нов албум през септември. Чуйте една пиеса от него

Групата Robert Glasper Experiment с нов албум през септември. Чуйте една пиеса от него

След като по-рано тази година Робърт Гласпър даде своя принос за саундтрака към филма за Майлс Дейвис Miles Ahead и издаде албума Everything's Beautiful, посветен на Майлс, пианистът подготвя още музика за своите почитатели.

На 16 септември е официалната премиера на новия проект на Robert Glasper Experiment, наречен ArtScience. Той излиза от каталога на компанията Blue Note Records, с която Гласпър работи почти от самото начало на звукозаписната си кариера.

С Robert Glasper Experiment пианистът експериментира на живо в студиото, смесвайки джаз с R&B и хип-хоп, като в записите участват и специални гости, сред които Билал, Нора Джоунс, Ерика Баду, Лейла Хатауей и др. В изминалите години албумите Black Radio (2013 г.) и Black Radio 2 (2015 г.) донесоха на групата две награди „Грами“ от общо 4 номинации.

Сега квартетът, включващ Робърт Гласпър (клавишни), Кейси Бенджамин (саксофон), Дерик Ходж (бас) и Марк Коленбърг (барабани), се събира отново, за да ни провокира с нова доза музикален експеримент. Обложката на ArtScience е нарисувана от талантливия художник от Чикаго Хибру Брантли, чийто работи могат да бъдат описани като съвременно изкуство с поп елементи, влияния от японското аниме и художници като Жан Мишел Баския и Кийт Харинг. По отношение на музиката дискът включва общо 12 композиции. Първата пиеса, която стана публично достояние, се нарича Find You. Може да я чуете по-долу.