Грегъри Портър слуша музика за красота, извисяване и отговори, посвещава на медиците в борба с коронавируса новия си сингъл Thank You

Грегъри Портър слуша музика за красота, извисяване и отговори, посвещава на медиците в борба с коронавируса новия си сингъл Thank You

„Търся извисяване и отговори.“ – казва за музиката, която слуша в ситуация на пандемия Грегъри Портър. „Сега не е време за низост и враждебност.“ – добавя музикантът, който е у дома в Калифорния, но брат му е в болница в Ню Йорк с коронавирус. „Положението е много тежко. Времената са трудни, живеем в период на изпитание. Пролет е, навън всичко е красиво, цветята цъфтят, а много мои приятели починаха.“ – описва контрастите в живота той. Грегъри Портър тъгува за четирима бивши колеги от клуб в Харлем, както и за загубата на Уолъс Руни, който почина от коронавируса на 59 години, а малко преди това двамата участвата в музикален круиз. „Това е страшен шок! Така че сега не е време за музика, която е изпълнена с низост, която е агресивна и съдържа в себе си негативна конфронтация. Търся красота, извисяване и отговори.“ – посочва музикантът в интервю за британския „Гардиън“. В неговия дом в този момент звучат изпълнения на Бил Уидърс, Стиви Уондър, Сам Кук, Нат Кинг Коул, Дони Хатауей, Джон Колтрейн, Ханк Моубли. „Музика, която утешава и приземява, която е изпълнена с душа и като композиция, и като текст.“ – дефинира я Грегъри Портър.

Той следи в социалните медии изявите на колеги от групата си, както и на други изпълнители. Определя като „красота“ изпълнението отпреди няколко дни на Сесил Маклорин Салвант на негова песен. „Слагам слушалки, лягам на дюшека в басейна и слушам Maiden Voyage на Хърби Хенкок. Имам нужда от близостта, която тази музика ми носи като усещане. Той умее – може би заради вярата, която носи – да те отведе на духовно място, където всеки е приет. Нося се над водата, докато плувам с музиката му.“ – разказва за преживяването музикантът.

А със седемгодишния си син танцува на музиката на Earth, Wind & Fire. „Тези дни той по-малко слуша Marshmello и повече Deadmau5, така че постоянно танцуваме. Много е хубаво да съм с него. Когато вляза в света му, напрежението пада от раменете ми и мога спокойно да вдигна глава.“ – споделя музикантът за връзката със сина си. С усмивка продължава, че заедно със съпругата си сега са неговите учители, готвачи в стола и приятели, тъй като вече три седмици той не се е срещал с друго дете. „Много е красиво да наблюдаваш как в него са въплътени идеите за игра и свобода. Все едно ти казва – нека да играем до пълно изтощение, нека да обичаме силно, без предел. Така и ние трябва да живеем – и той ни e нагледен пример. Замислям се за думите в Библията: „станете като децата.“

Грегъри Портър споделя, че може да звучи странно, но той слуша и своята музика, за да преживее отново от вън към себе си това, в което вярва. „Когато пея No Love Dying или пък песни, които хората приемат за танцувални, като Liquid Spirit, всъщност говоря с майка ми. Слушайки ги, укрепвам. В новия ми албум има песен, озаглавена Real Truth. Тя е за това как животът и смъртта са Голямата истина, независимо дали дишаш или не. Сега я осмислям по нов начин. Пуснах предварително песента Thank You, за да благодаря на медиците, които по целия свят работят, рискувайки живота си. Ние се изолираме, бягаме от огъня, а те се втурват в него. Това са необикновени хора, на които искам да благодаря с тази песен.“ – обяснява жеста си Грегъри Портър.

Моята нова песен Thank You има специално посвещение. Написах я за вас, почитателите ми, за това, че идвате на моите концерти, слушате моята музика и ме подкрепяте през годините. С нея се обръщам към всички, които са били до мен в това пътешествие – благодарен съм за вдъхновението и подкрепата. Но в този труден момент, бих искал да благодаря специално на всички, които работят на първа линия срещу коронавируса и се грижат за нас. Песента е за корените на вярата ни, чрез която ще излезем от мрачната долина. Тя е за семейството, за приятелите, за всички. Тази песен е за вас.“ – написа в посвещението си в социалните мрежи Грегъри Портър.

„Давам на вселената цялата си положителна енергия. Гордея се, че никога не съм се отклонявал от този път и че все още съм изпълнен с оптимизъм. Във време на изпитания като днешното, се опирам на казаното от мен досега и още по-силно вярвам в него. И тази музика – истински дар – дава върховна утеха. Толкова съм благодарен, че я имам!“ – завършва Грегъри Портър. Интервюто в The Guardian можете да прочетете тук.

Неговият нов албум All Rise ще излезе на 28 август от Decca/Blue Note, а това са първите два сингъла, с които той ни го представи:

 

Снимка: Amy Sioux