Грандиозен концерт на 4 рояла на 18 юни в Зала 1 на НДК – „Джазът среща класиката” на 40 пръста

Грандиозен концерт на 4 рояла на 18 юни в Зала 1 на НДК – „Джазът среща класиката” на 40 пръста

Четирима от най-добрите български пианисти – Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски - син и Живко Петров се събират за първи път заедно за общо концертно изпълнение - „Джазът среща класиката” на 4 рояла в Зала 1 на НДК. Грандиозното събитие ще се проведе на 18 юни (четвъртък) от 19:00 ч. и е част от ХХ-то издание на традиционния за НДК фестивал „Салон на изкуствата“.

„Идеята за проекта възникна през ноември, когато разговарях с моите колеги и всички бяха много въодушевени. Истината е, че пианото е единственият инструмент, на който можем да свирим много ноти едновременно, при това с 40 пръста - това не може да се случи на други инструменти. По този начин може напълно да се постигне оркестров ефект с 4 рояла.” - подчерта Иван Янъков.

Той сподели, че виртуозите са решили да комбинират в репертоара си познати и непознати произведения, но с подчертан акцент от техни собствени интерпретации и визии върху тях. „С изключение на Бах всички останали пиеси са с лек туист и адаптация.” - казва той.

„В днешно време т.нар. „класически композитори” взимат много джазови елементи, защото джазът се е утвърдил като стил повече от 100 години и джаз елементи могат да се открият в творчеството на много композитори назад през вековете.” - категоричен беше Янъков.

„Щастлив съм, че имам възможността да бъда с такива големи музиканти на сцената на Зала 1 на НДК, където аз самият съм присъствал на изключителни концерти. Много рядко съм имал шанса като музикант да стъпя на тази сцена и няма да крия, че имам сценична треска от момента, в който Иван ми предложи тази идея.” - не скри вълнението си Ангел Заберски. Той сподели любопитната подробност, че четиримата виртуози ще проведат заедно само две репетиции преди датата на спектакъла и определи тръпката като „алпинизъм без предпазно въже”.

Заберски благодари на ръководството и екипа на НДК за това, че са прегърнали идеята и са осигурили 4 рояла за спектакъла: „Трудна задача, чието изпълнение направи възможен този уникален концерт.“

„Всичко е музика - и джазът, и класическата музика са достатъчно сериозни стилове. Това е и причината, поради която Бах ще бъде изпълнен по начина, по който е написан от самия него. „Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин също е изключително сериозно произведение с елементи на зараждащия се по онова време джаз в САЩ. Ние ще изпълним пиесата, както е в оригинал, като там ще има добавени контрабас и ударни инструменти”, допълни още Заберски.

Живко Петров също изказа своите благодарности към тримата си колеги, с които ще застанат рамо до рано на една сцена на 18 юни в Зала 1 на НДК. „Факт е, че най-големите джазмени са класиците, тъй като те са импровизирали навремето и са записвали нещата, които творят.” - подчерта Живко Петров.

„Всеки от нас е свирил както класика, така и джаз. Ние с Иван не можем да свирим само класика, както и нашите колеги не могат да свирят само джаз. Още от малък започнах да импровизирам, да свиря джаз и така започна всичко.” - сподели Георги Черкин.

Незабравимото събитие се явява уникален шанс за публиката да чуе и види нещо изключително рядко срещано поради техническата трудност да се обединят 4 рояла на една сцена. Уникален ще е и заради възможността да се чуят освен класическите произведения за 4 рояла, така и аранжименти на прочутите танга на Пиацола, а не на последно място - кулминацията на концерта с „Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин.

Концертът ще има своето продължение на партито след събитието в „Студио 5”, на което големите пианисти ще продължат със своите виртуозни изпълнения на живо, а посетителите от концерта в Зала 1 ще могат да получат 20% отстъпка от редовните цени на клуба.

ПОВЕЧЕ ЗА ЧЕТИРИМАТА ВИРТУОЗИ

Виртуозен пианист, композитор и аранжор, Живко Петров е един от най-големите български джаз пианисти с регулярни изпълнения в над 30 държави по света. Той е един от създателите на джаз формацията Jazz Breakers.

Георги Черкин е един от най-талантливите и известни съвременни български пианисти, изнасял концерти в прочутите Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorium в Рим, Convention Centre в Окинава, Seoul Arts Centre в Сеул, Musikhalle в Хамбург и Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк.

Пианист, композитор и аранжор, Ангел Заберски - син е едно от най-големите имена в българския джаз, с множество издадени дискове. Основател e на няколко успешни джаз формации, изнасяйки концерти в партньорство с наши знаменити музиканти.

Пианист и диригент с активна международна кариера, Иван Янъков изнася концерти в над 30 държави в Европа, Азия и Северна Америка. Сред големите зали, в които е оставил следа със своите виртуозни изпълнения, фигурират Carnegie Recital Hall в Ню Йорк, Tokyo Metropolitan Arts Center в Токио, Kitara Hall в Сапоро, City Hall в Хонконг и др. Той също така свири и камерна музика с членове на Лондонската филхармония.