Градски игри създават общност в Пловдив – Европейска столица на културата

Градски игри създават общност в Пловдив – Европейска столица на културата

Намиране на мистериозна порцеланова кукла, скрита в процепи на фасади, шпиониране и преследване, потапяне във виртуална реалност в търсене на рицари, велможи и страховити персонажи, вечерно състезание по калдъръмени улички и нощна окупация на велоалеи, танци в града. Пловдив за трети път е домакин на „Градски игри“. Тазгодишното издание носи заглавието „Фюжън“ и се провежда от 8 до 11 ноември. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Уикендът за градски игри от тази година прераства във фестивал. Мащабът е толкова голям, тъй като сме Европейска столица на културата и осъществяваме начинанието с другия град-столица Матера, където то се проведе през миналата седмица. В двата града се провеждат над 15 игри, а в реализирането им се включват екипи от цяла Европа. Така заглавието „Фюжън“ идва с идеята за сливане, за размиване на границата, за премахването на препятствията пред възприемането на градската среда. Като Европейска столица на културата трансформираме града чрез емоционалния положителен подход към него.“ – обясни в интервю на Георги Митов от Класик ФМ заместник-директорът Програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ Гина Кафеджиян.

В рамките на три дни Фестивалът на градските игри ще разкрие не само за гостите на европейската столица на културата, но и за нейните граждани, малко познати и необичайни кътчета от Стария и Тютюневия град, центъра на града и крайбрежието на река Марица. Игрите са подходящи както за индивидуално участие, така и за отбори на цели семейства и групи приятели. За любителите на настолните игри и добавената реалност е предвидено пространство на закрито, където и в събота, и в неделя ще могат да се потопят във вълнуващия им свят.

Игрите са подбрани сред най-популярните дизайнери от Италия, Полша, Германия, Англия, Русия и България. Всяка има собствени правила, начало и упътване, а фестивалният щаб е СКЛАД в Тютюневия град. „Важно е как настолните игри от времето на нашите баби и дядовци могат да имат нов живот чрез дигиталното измерение.“ – посочва Гина Кафеджиян. Състезателите ще играят чилик на платформа за добавена реалност, разработена в Германия. Има занимания и за физическа, и за мисловна активност, които ще се провеждат и през деня, и през нощта. Някои ще ни насърчат да се вглеждаме в детайла, който пропускаме в динамичното ежедневие, други ще ни помогнат да видим познатата улица в нов мащаб. „Целим да създадем положително отношение към градското пространство. Едната тема е грижата – от Русия идва играта „Чистият град“, която е на принципа на „Сливи за смет“. И така печелвишият в тази игра и градът.“ – обясни Гина Кафеджиян. Така положителната емоция от играта ще се превърне в отговорност към споделеното пространство.

Наградите за участниците са символични, но предишни издания на „Градските игри“ показват, че хората се включват, за да празнуват. „Наградата след това е, че общността, която се е създала в рамките на играта, продължава да търси своето развитие.“ – посочва Гина Кафеджиян. Тя дава за пример как след първото издание през 2017 г. няколко екипа са създали игри, които са показани в Пловдив през 2018 г., а сега – в Матера. „Има толкова много възможности да се направи връзка през култура към живота.“ – казва заместник-директорът Програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Регистрации се правят по електронен път на FusionFestival.EU. Игрите са свободни за всички участници, без две, които изискват специална подготовка – „Звезден прах“ е свързана с тичане в Стария град, а „Еквилибристи“ в събота вечер изисква да имате оборудван за нощно каране велосипед и подходящи предпазни средства.

„Фюжън“ е копродукция на двете европейски столици на културата за 2019 г. – Матера и Пловдив, и е част от съвместните есенни прояви под общото мото „ПлоТера“. Кураторската концепция на фестивала е на поляците от Departament Gier.

  • Интервюто на Георги Митов от Класик ФМ с Гина Кафеджиян – заместник-директор Програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.