Госпъл музиката достига право до сърцето на слушателя и говори на душата: Джанис Харингтън и Дилън Вон с работилници и концерти в България по повод Месеца на афроамериканската история

Госпъл музиката достига право до сърцето на слушателя и говори на душата: Джанис Харингтън и Дилън Вон с работилници и концерти в България по повод Месеца на афроамериканската история

По повод Месеца на афроамериканската история, който ознаменува постиженията и приноса на афроамериканците в развитието на Съединените щати, у нас са американската госпъл, блус и джаз певица Джанис Харингтън и китаристът Дилън Вон. По покана на посолството на САЩ те провеждат майсторски класове с ученици в София и Кърджали и ще имат два концерта при свободен вход – в сряда в Дома на културата в Кърджали, а в петък от 19 ч. – в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.

„Когато някой чуе госпъл музика, чувства, че тя изразява емоция, която достига право до сърцето на слушателя.” – казва Дилън Вон в интервю по Джаз ФМ. А Джанис Харингтън допълва: „Това е музика, която говори на душата.”

„Силата на госпъл музиката е в житейските преживявания, които тя изразява, а също така е свързана с църквата и вярата – тъй като хората буквално са отрасвали в църквата. Госпъл музиката, изпълнявана в църквите, в петък вечер е звучала в джаз клубовете, само че песните са били с други думи. И след като госпъл музиката е стигнала от църквата до нощния клуб, така след това е извървяла пътя до звукозаписното студио, за да достигне до радиостанциите.” – разказва за силата на госпъл музиката, за нейното развитие и за присъствието й в основата на днешната популярна музика Дилън Вон. Събирайки в една програма госпъл, блус, джаз, двамата с Джанис Харингтън на практика проследяват развитието на афроамериканската музика през изминалия век.

Родени в САЩ, Джанис Харингтън и Дилън Вон работят в Германия, където са посланици на традиционната афроамериканска музика. „В църквите в Германия не се пеят госпъл музика и спиручъли. Видях и че хората не влизат в църквите. Госпъл песните и спиручълите изразяват това, което ни прави щастливи, и ни дават надежда. Когато започнахме да пеем в църква, много хора се върнаха там, защото откриха, че имат възможността да изразят себе си, да извисят глас.” – разказва Джанис Харингтън. Тя е и създател на серия от работилници в Германия, свързани с госпъл музиката – дейност, на който се е посветила от 1993 г. насам.

  • Интервюто на Светослав Николов с Джанис Харингтън и Дилън Вон, в което те илюстрират с много изпълнения на живо наследството на госпъл музиката, можете да чуете чрез бутона „Аудио” върху основната снимка в публикацията.

На снимката: Джанис Харигтън. Източник: фейсбук