Голяма помощ за хората, свикнали да живеят с малко – шестима приятели ни канят да помогнем на бедстващите в Непал в благотворителната инициатива „Заедно в Непал“

Голяма помощ за хората, свикнали да живеят с малко – шестима приятели ни канят да помогнем на бедстващите в Непал в благотворителната инициатива „Заедно в Непал“

Шестима приятели – фотографи почувстваха Непал с уюта на дом, а непалците – като свое семейство. С изложба на техните фото впечатления те ни канят да съпреживеем тази радост, естественост, смиреност, сила, топлота в усмивките и спокойствието сред суровата природа, да станем част от тях и да помогнем на пострадалите от бедствието там – единственият начин, по който наистина можем да бъдем заедно. Благотворителната фотоизложба от инициативата „Заедно в Непал“ е представена до 7 юни във фоайето на НДК, точно срещу централния вход. Тя присъства и онлайн на сайта zednovnepal.com, както и на страница във фейсбук. Всички събрани от младежите с наша помощ средства ще отидат за децата в Непал чрез каналите на УНИЦЕФ и Teach for Nepal.

Като предава спиращи дъха усещания на мир, величие и хармония, изложбата „Заедно в Непал“ вдъхновява за това, което можем да направим заедно. „Непал наистина те оставя без дъх – и в буквалния смисъл, тъй като е най-високата планина в света, но и в преносния – защото се научаваш с колко малко хората могат да бъдат щастливи. И как те продължават живота си в една среда, която, особено в планините, е малко докосната от цивилизацията.“ – казва един от участниците в инициативата, Калоян Капралов, в интервю по bTV Radio.

„Свикнали да живеят с малко, за местните хора шокът, че са изгубили нещо е може би по-малък, отколкото ако тук, в цивилизована Европа, изгубим същото. Но те определено имат нужда от помощ, защото огромна част от сградите са разрушени. Места, които видяхме с очите си, после станаха купчина отломки. Но остават хората, които имат нужда от помощ.“ – обяснява Калоян Капралов съпричастността, която шестимата приятели споделят с нас чрез 60 фотографии.

Калоян, Христо, Бойко, Велина, Методи и Милена прекарват в Непал две седмици, като се връщат у нас на 20 април – 5 дни преди опустошителното земетресение със сила 7,8 по Рихтер. Пътуването им започва от Катманду и преминава през „столицата на шерпите“ Намче Базар, където 2 седмици по-късно удари второто сериозно земетресение.

Оживените улици на Катманду и спокойствието на града, наблюдаван от един от храмовете над него.

Да почерпим впечатления и вдъхновение и да допринесем със своята подкрепа. Младежите от инициативата ни предлагат срещу 50 лв. да закупим снимка в стандартен формат, а срещу 100 лв. – в голям, чрез сайта zaednovnepal.com, платформата за плащане в който е дарена от фондация „Помощ за благотворителността в България“. На откриването на изложбата благодетели дариха близо 4000 лв. В края на кампанията – на 15 юни, от 19 ч. в betahaus (ул. „Крум Попов“ №56-58) ще се проведе благотворителен търг на оригиналните 60 платна.

Финансовата ни подкрепа е специално насочена към децата и ще им бъде предоставена чрез каналите на УНИЦЕФ и Teach for Nepal – част от световната мрежа Teach for All, която е представена у нас чрез „Заедно в час“. За избора на тези две организации Калоян Капралов обяснява: „Видяхме с какви предизвикателства се справят, опитвайки се да дадат равен достъп до образование на децата в Непал. Сега тяхната задача е още по-трудна, защото много училища са разрушени. Затова те са там, на място, опитвайки се колкото се може по-бързо да помогнат на децата отново да имат нормален учебен ден. Защото какво е една нация без своето бъдеще и без образованите си деца?“ От спешна помощ в Непал се нуждаят 1700000 деца.

Именно чрез Teach for Nepal Калоян за първи път попада в хималайската държава преди 12 години – когато през своята студентска ваканция той обучава по английски език непалските деца. Тази доброволческа работа поставя началото на трайна връзка. „Непал за много от нас в България е мистична и митична дестинация – Шангри-Ла, усещане за спокойствие... Хората там, независимо от това колко малко имат, се борят за същите общочовешки неща – те искат децата им да могат да отидат на училище, и работят по 12 часа на ден, за да изпратят детето си във възможно най-доброто.“ – разказва Калоян Капралов.

Традиционно състезание за посрещането на Новата година

Животът с малко не е живот в лишения: „Когато искат да имат възможности за забавление, но нямат ток, поставят генератори в реките, за да захранят едно радио или един телевизор на село. Непал си остава все още развиваща се държава, в която макар да можеш да намериш късче спокойствие, голяма част от хората се сблъскват с ежедневни трудности, които не можем да си представим – да имат чиста вода и подслон по време на мусонния сезон.“ – споделя още Калоян Капралов.

Земетресенията в Непал взеха над 8000 жертви, а близо половин милион души останаха без дом. В някои селища са разрушени до 90 процента от къщите и училищата. Подкрепата, която ще окажем ние, ще е съвсем навременна, защото след земетресенията хората в Непал ще бъдат подложени на нови изпитания – мусонните валежи. „Важно е да обърнем внимание, че макар много хуманитарна помощ да се е съсредоточила там, катастрофата тепърва ще се засили, защото мусонният сезон не прощава. Наводнения предизвикват свлачища, които откъсват и без това труднодостъпните места. Дълго време след проливните дъждове хората с дни се придвижват единствено пеш. А тези, които живеят в найлонови палатки, ще имат особено трудни моменти в следващите два месеца.“ – описва Калоян Капралов бъдеще, изпълнено с още предизвикателства.

В момента усилията на УНИЦЕФ са насочени към изграждането на подслон за 300000 души, тъй като най-тежкото може би тепърва предстои. А междувременно се работи по ежедневните задачи – всеки час в ударените от земетресенията райони се раждат по 12 деца, на които извънредна помощ оказват екипите на УНИЦЕФ. Особено голяма е нуждата от соли за рехидратация – със 150 лева могат да се набавят такива за 200 деца. За 50 лева може да се осигурят 5000 литра чиста вода.

Отпечатъкът на Непал върху живота му Калоян Капралов описва в интервюто на Светослав Николов по bTV Radio с думите: „В терен, в който разстоянията се измерват не с часове в кола и самолет, а с дни, прекарани на път пеша по пътеки, преодоляващи 5-километрови проходи, човек добива друга представа за време и за това кое е спешно, кое е неотложно и без кое можеш да продължиш щастлив напред. Научаваш се да не вземаш много със себе си – и на гърба, и в душата си. Знаеш, че с малко можеш да бъдеш щастлив.“

Млада жена наблюдава живота в града от молитвена стая в храм

Благотворителната изложба „Заедно в Непал“ е сред събитията, които се провеждат в НДК в подкрепа на нуждаещите се от помощ в хималайската държава.

Интервюто на Светослав Николов с Калоян Капралов, проведено на 29 май, можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе. Всички снимки са от сайта zaednovnepal.com, където можете да разгледате още десетки фотоспомени на участниците в пътешествието и чрез тях да допринесете към финансирането на хуманитарните действия в Непал.