Големите песни на Ангел Заберски в концерта „Автобиография“ с неговия син, Бигбенда на БНР, млади вокалисти и щрайх

Големите песни на Ангел Заберски в концерта „Автобиография“ с неговия син, Бигбенда на БНР, млади вокалисти и щрайх

Бигбендът на БНР с щрайх и гост-вокалисти ще изпълнят песните на Ангел Заберски-старши в концерта „Автобиография“ в Първо студио на БНР утре от 19:30 ч. Диригент ще е неговият син – Ангел Заберски-младши, който ще свири и на пианото, а ще пеят младите вокалисти Велека Цанкова, Паолина Малешкова и Славина Калканджиева. Мартин Ташев ще е солист с глас и тромпет, трио „Тринити“ ще са беквокали. С този концерт Бигбендът на БНР закрива сезона.

Радетел за качественото изкуство, Ангел Заберски-старши издигна в култ красивата мелодия на песента. „Няма как той да няма отношение към хубавата мелодия при положение, че е учил пеене, а в продължение на дълги години след това преподаваше пеене и възпита добър вкус у много наши изпълнители. Моите спомени са, че когато работеше, никой не можеше да го закача. Той беше потопен в своя музикален свят. Израствайки като музикант от позицията на доста натрупан творчески опит, следвам неговото кредо – да работя в името на хубавата, истинска музикална традиция.“ – каза Ангел Заберски-син в интервю по Джаз ФМ.

Първоначално поканата на БНР е била той да изпълни свои композиции, но е решил да направи концерт в почит към баща си, Забето, както го наричаха всички. От обемното му музикално наследство Ачо избира песните, с които е отраснал и са му направили впечатление. Ще чуем „Бяло крило“, „Маргарита“, „Бащината къща“, „Запей ми, мамо“, „Автобиография“ и др. През годините с хитовете на Ангел Заберски-старши радваха публиката и печелиха награди неговата съпруга Маргарита Радинска, Лили Иванова, Мими Николова, Ирина Чмихова, Бисер Киров, Орлин Горанов, Панайот Панайотов и много други. Сега Ангел Заберски иска традицията да продължи като към съкровищницата на баща му се върнат млади вокалисти. „Аз съм изключително критичен към вокалното изкуство в популярната музика. Тези вокалисти пеят много хубаво, харесва ми това, което правят. Обадих им се и те се зарадваха. Трите песни, изпълнявани от мъже, дадох на Мартин Ташев, който има хубав теноров глас и пее като музикант – много уважавам това негово качество. Той се справи блестящо. Всички пеят тези песни фантастично! Аз съм изключително доволен.“ – казва синът на композитора.

Той очаква събитието утре с нетърпение: „Смятам, че ще стане прекрасен концерт. Със сигурност ще има истинска, хубава музика. Майка ми казва: „Ачо, едно време пеехме песни, не пеехме парчета.“ Освен това техните песни са били не по текст, а по стихове. Големи поети са писали думите и те имат огромен смисъл.“

Как светът на музиката с любовта и неговата ценност прониква в живота на големия ни композитор? „Той беше радетел за хубавата музика, за хубавата мелодия, за оперното изкуство, за големите традиции в американската музика, откъдето черпеше познания, на чиято основа експериментираше и се опитваше да прави своята музика да звучи по този начин. Той винаги ми казваше: послушай това, чуй онова как го прави този музикант, слушай Нат Кинг Коул, Франк Синатра, слушай Хенри Мансини, слушай Пучини – все хубави и истински неща в музиката.“ – с благодарност казва синът на легендарния творец.

Билети се продават в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн в мрежата на Eventim.