Големият китарист Джеф Бек с нов албум, книга и съвместно турне с блус легендата Бъди Гай

Големият китарист Джеф Бек с нов албум, книга и съвместно турне с блус легендата Бъди Гай

Големият китарист Джеф Бек обяви издаването на новия си албум. Засега не се съобщава заглавието му, но се знае, че официалната премиера ще бъде на 15 юли. Това е първият студиен албум на Бек след отличения с „Грами“ през 2010 г. Emotion & Commotion. През пролетта на миналата година на пазара се появи концертният компактдиск Jeff Beck Live+, който включваше и две нови композиции, които бяха представени в техните студийни версии.

Три дни преди издаването на новия албум на Джеф Бек ще бъде публикувана първата книга на музиканта. Beck01 ще включва над 400 фотографии, документиращи две от големите страсти на китариста – спортните ретро автомобили и рокендрола. Всеки екземпляр от книгата ще бъде подвързан ръчно с кожа и алуминий и ще бъде подписан лично от автора. Предговорът е написан от друг голям китарист - Джон Маклафлин.

Отново през юли, но на 19-ти ще започне съвместното турне на Джеф Бек с блус легендата Бъди Гай. Първият концерт е в Ню Йорк, а сред потвърдените спирки са Кънектикът, Ню Джърси, Пенсилвания, Върмонт, Мичиган, Нешвил, Лос Анджелис и др. На 10 август Джеф Бек ще вземе специално участие в „Холивуд боул“, за да отпразнува половин век от началото на звукозаписната и концертната си дейност.

Джеф Бек е един от най-смелите и иновативни китаристи на нашето време. Той не признава стиловите ограничения, съчетавайки рок с блус и джаз-фюжън. Неслучайно го наричат „китаристът на китаристите“, а в своята класация за „100-те най-велики китаристи на всички времена“ списанието Rolling Stone го поставя на 5-та позиция. Джеф Бек е носител на няколко награди „Грами“. Въведен е в Залата на славата на рокендрола два пъти: веднъж като член на групата The Yardbirds през 1992 г. и втори път като соло артист през 2009 г.