Гледаме театър от цял свят безплатно онлайн на фестивалите „Световен театър в София“ и „Варненски лято“

Гледаме театър от цял свят безплатно онлайн на фестивалите „Световен театър в София“ и „Варненски лято“

Необичайната и трудна ситуация създава предпоставки за новаторски решения и открива нови възможности в поредното – 14-то издание на „Световен театър в София“. То ще е дигитално, безплатно и ще ни позволи да пътуваме във времето, защото ще гледаме спектакли, някои от които са нови постановки, а други ни връщат към значими творби отпреди години. Фестивалът е част Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и има и подкрепата на бизнеса. Световен театър в София продължава до 24 ноември, а днес е началото. Организатор е фондация „Виафест“.

„Мисля, че това решение не е просто свързано единствено с обстоятелствата, в които се намираме, но и с предизвикателствата през последните месеци, когато видяхме как множество световни тетарплни центрови си позволиха този ход – да предоставят свободен достъп до свои ключови произведения. Това обогати нашата представа за културен живот. Този поток от световна творческа креативност ни заля и ние започнахме по друг начин да гледаме на процесите в изкуството. Погледът се разшири и ние видяхме други, дори исторически пластове. Всичко това ни накара да предприемем този ход и да се обърнем към спектакли, които сме искали да покажем през годините, но е било невъзможно за нас.“ – каза пред Джаз ФМ театроведът Николай Йорданов, член на настоятелството на фондация „Виафест“, в което са още Цветана Манева и Асен Терзиев.

Постановките гледаме безплатно на сайта на фондацията viafest.org. В съответния ден и час спектакълът започва да се излъчва и достъпът до него е възможен в продължение на 72 часа. Всеки ден ни очаква ново представление, като последното – от 22 ноември, ще е активно онлайн до 25-и. Тогава отново на сайта на фондацията се открива Международния театрален фестивал „Варненско лято“, който продължава до 6 декември. Така получаваме 20 световни тетрални събития едно след друго. Единственото ограничение е зрителят да е на територията на България. Така програмата на двата фестивала ще бъде достъпна до цялата страна. Театър онлайн е ново преживяване за хората, нови публики за театъра, контакт на традиционната публика с новите технологии. Незаменимите срещи с публиката на живо ще продължант, но от тук нататък организаторите възнамеряват да обогатяват програмата с онлайн компонент.

Двата фестивала имат и допълнително съдържание в дигиталната среда. Николай Йорданов записа видео въведение, публикувано в ютюб канала на „Световен театър в София“. Той покани театроведи и журналисти да коментират спектаклите във видео формат. Постановки, които не могат да бъдат заснети, се представят с филми за тях. За Международния театрален фестивал „Варненско лято“ режисьорът Галин Стоев подготви специален кратък филм за своята „Двойното непостоянство“ от Пиер Мариво, продукция на театъра в Тулуза, Франция, на който е директор.

В „Световен театър в София“ гледаме постановки от различни жанрове на сценичните изкуства с акцент върху българските творци, работили и работещи в чужбина. Фестивалът ще завърши с отдаване на почит към Димитър Гочев – големият български режисьор, който над 20 години работи в Германия и става част от немската театрална сцена. Съвременната постановка на „Лебедово езеро“ на Норвежката национална опера и балет е с участието на българския балетист Калоян Бояджиев. В програмата е и спектакълът на Теди Москов „Дом № 13“ върху чехови разкази, който той реализира преди четвърт век в Хамбург с участието на Самуел Финци като актьор и Антони Дончев като композитор. 160 години от рождението на Чехов се отбелязват и с три спектакъла по негови пиеси.

Дори един погледът върху страницата на програмата на фестивала показва колко е богат наборът от изразни средства, колко са различни темите и колко разнообразен е подходът към тях.

  • Подробности за постановките разказа Николай Йорданов в интервю, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Фейсбук страницата на събитието е тук.