Главният редактор на „Опернвелт“ Албрехт Тайман възхитен от интерпретацията на „Катерина Измайлова“ в България

Главният редактор на „Опернвелт“ Албрехт Тайман възхитен от интерпретацията на „Катерина Измайлова“ в България

Брилянтна режисура, брилянтни диригент и оркестър, изключителни солисти и неописуема емоция. Така може да се обобщи оценката, която дава за постановката на „Катерина Измайлова“ на Шостакович на Държавна опера – Русе главният редактор на престижното европейско списание „Опернвелт“ Алберт Тайман. Той присъства лично на репетициите, а предаването kulTOUR mit Holender на австрийската телевизия „Сервус“ засне и излъчи филм за подготовката и поставянето на българска сцена на едно от най-добрите оперни заглавия на ХХ век. Главният драматург на Дойче опер Йорг Кьонихсдорф и журналистката от вестник „Ди Пресе“ Ан-Катрин Симон са зрители на премиерата на „Катерина Измайлова“ в Русе тази пролет. И те споделят същото мнение за въздействието на спектакъла, който завладява зрителя и го оставя без думи. Диригент е Найден Тодоров, директор на Държавна опера – Русе. В главните роли блестят Мария Цветкова, Петър Костов и Пламен Бейков.

Обичана и забранявана – операта „Катерина Измайлова“ на Шостакович за първи път на софийска сцена в продукцията на Държавна опера – Русе

„Катерина Измалова“ ще видим в София на 22 октомври на сцената на Зала 1 на НДК. На столичната премиера ще присъства режисьорът на спектакъла Вера Немирова – дъщеря на Евгени Немиров, който поставя операта премиерно у нас през 1965 г. Тогава „Катерина Измайлова“ се появява на сцената на Русенската опера след десетилетия, върху които над нея е тегнела наложена от Сталин забрана. За първата среща на софийската публика с тази творба Вера Немирова ще пристигне специално дни след премиерата на нейния спектакъл „Васко Да Гама” на сцената на Дойче опера.

Вера Немирова е родена в България, но прекарва само първите девет години от живота си в родината. Завършила режисура в Германия, тя поставя опери в Щатсопер – Виена, Дойче опера – Берлин, на оперния фестивал в Залцбург и др. На официалната страница на Дойче опера Вера Немирова е описана като „един от най-значимите режисьори на новото време“. Носителката на престижни награди за режисура лично се е ангажирала да постави Шостакович в България, а името й води в родината ни дългогодишния директор на Виенската Щатс опера – Йоан Холендер, и журналисти от цяла Европа.

  • Билетите за представянето на „Катерина Измайлова“ в Зала 1 на НДК са в продажба на цени от 20 до 50 лв.

На снимката: Мария Цветкова с Йоан Холендер - оперен мениджър и автор на предаването kulTOUR mit Holender на австрийската телевизия „Сервус“