Гласувайте за своя фаворит за отличието „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци и Класик ФМ

Гласувайте за своя фаворит за отличието „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци и Класик ФМ

Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ обявиха номинациите за наградата „Кристална лира“ за върхови постижения в изкуството през изминалия сезон. Отличията ще бъдат връчени на 1 ноември, Деня на будителите, на церемония в Музикалния театър, а по-рано същия ден журито ще определи носителите. Сега обаче публиката може да гласува за своя фаворит чрез обаждане на телефонен номер *7576 (без увеличение на тарифата), а крайният срок е 12 ч. на 30 октомври. Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

Тримата номинирани в категорията „Джаз“ са Росен Захариев – Роко, Вили Стоянов и Лили Илиева и „Минимум квартет“. В „Поп и рок музика“ за отличието се състезават Jeremy ?, Funky Miracle и „Виво Монтана“. Имена на джаз музиканти виждаме и в категорията „Оркестрово изкуство“, в която е номинирана Плевенската филхармония за спектакъла „Вечер на мюзикъла“ със солист Люси Дяковска и с участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Преслава Пейчева, Михаил Йосифов и Веселин Веселинов – Еко.

НОМИНАЦИИ В КАТЕГОРИЯТА „ДЖАЗ“
РОСЕН ЗАХАРИЕВ–РОКО – за изпълнението на прочутата творба Sketches of Spain през януари 2018 г. в Студио 1 с Бигбенда на БНР, както и за участието му в проекта на Антони Дончев на „Пловдив джаз фест“.
ВИЛИ СТОЯНОВ – за ежеседмичните концерти Old-School Trombone с репертоар от джаз стандарти от 30-те и 40-те години на миналия век, за изявите с BrazzViliDJ, „Брас асоциация“ комбо и бигбенд, Romaneno Project, Михаил Йосифов секстет, „Да хвърлим операта в джаза” с Милица Гладнишка, Tumbaito и Бигбенд – Русе, за участията в Софийския фестивал за камерна музика AGITATO, спектакъла „Синатра Вегас“, в проекта La La Land in Concert, за изявите в духовия октет Mr.Brass, както и в мултимедийния концерт-спектакъл „Лудо младо” на Деси Добрева.
ЛИЛИ ИЛИЕВА И „МИНИМУМ КВАРТЕТ“ – за дебютния албум No Stars at All и за концертите по представянето му.

НОМИНАЦИИ В КАТЕГОРИЯТА „ПОП И РОК МУЗИКА“
JEREMY ? – за записаната от тях нова авторска музика и множеството изяви на живо.
FUNKY MIRACLE – за техния дебютен албум Fly и поредицата от концерти за представянето му.
„ВИВО МОНТАНА“ – за албума „Меден дух“ и за десетките концерти в София и страната.

След обявяването на номинациите Вили Стоянов написа на страницата си във фейсбук: „За мен е чест и удоволствие! Същинската цел обаче не са номинациите и наградите, а популяризирането на джаза, както и красотата и жанровото многообразие на медните духови инструменти. Едно дете да реши да свири на музикален инструмент, вместо да прекарва свободното си време пред компютъра; една двойка да реши да се наслади на живото свирене, вместо на електронните бийтове в свободната си вечер, за всички нас е победа! Желая успех на всички номинирани, а с вас ще продължаваме да се срещаме по трасето .“

Списъка на номинираните можете да видите тук и сред тях да посочите своя фаворит за присъждане на „Кристална лира“ на публиката. Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 1 ноември от 19 ч. в Музикалния театър и включва много изпълнения на творци от различни жанрове на изкуството. Входът е свободен.

Церемонията по връчването на наградите „Кристална лира“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община.