Георги Черкин, Виктория Василенко, Григор Паликаров, Емануил Иванов, Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева слушаме на Европейския музикален фестивал

Георги Черкин, Виктория Василенко, Григор Паликаров, Емануил Иванов, Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева слушаме на Европейския музикален фестивал

Трима пианисти свирят Моцарт, петима цигулари изпълняват „Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола, Мила Георгиева за първи път с камерна програма – така изглежда новото издание на Европейския музикален фестивал в първите три обявени концерта. Организиран от „Кантус Фирмус“, той ще се проведе за 17-и път през периода март – юни. Сред солистите, освен Мила Георгиева, са още Веско Пантелеев – Ешкенази, Георги Черкин, Виктория Василенко, Григор Паликаров, Емануил Иванов. Билетите вече се продават на промоционална цена с 10% отстъпка (до 3 януари) на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на Ticketsbg.com. Европейският музикален фестивал се провежда с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата. Трите обявени до момента събития ще се проведат в зала „България“ и са с начален час 19:30.

Концертът за три пиана и оркестър от Моцарт ще звучи на откриването на фестивала на 29 март. В проекта „Моцарт х 3“ солисти с Оркестъра на Класик ФМ ще са Георги Черкин, Виктория Василенко, която наскоро спечели престижния конкурс „Джордже Енеску“, и Григор Паликаров, когото публиката познава преди всичко като диригент. В събитието, което включва и Концерт за две пиана от Бах, ще участва и младият талант Емануил Иванов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2016 г., лауреат на тазгодишното издание на Международния младежки изпълнителски конкурс за класическа музика в Букурещ.

Програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов връчва на Емануил Иванов наградата от Международния младежки изпълнителски конкурс за класическа музика в Букурещ. Снимка: Камелия Сирли, архив на организаторитеПрограмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов връчва на Емануил Иванов наградата от Международния младежки изпълнителски конкурс за класическа музика в Букурещ. Снимка: Камелия Сирли, архив на организаторите

„Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола ще прозвучат на 20 май в друг от концертите от Европейския музикален фестивал. Именитият цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази ще свири Estaciones Porteñas от майстора на тангото Астор Пиацола. Той също ще дирижира и четирима млади, талантливи цигулари, всеки от които ще изпълни по едно от годишните времена от творбата на Антонио Вивалди. Това са: Лора Маркова, Мартин Зайранов, Александар Влатко Иванов и Зорница Иларионова.

В седемнадесетото издание на Европейския музикален фестивал за първи път ще чуем цигуларката Мила Георгиева в камерна програма. До момента тя е изнасяла много концерти с оркестър в София. Ежегодно тя участва в цикъл от камерни концерти в Щутгарт, където е концертмайстор на Радиосимфоничния оркестър. След огромния успех на камерните й концерти във Варна (през 2013 г.) и Пловдив (през 2014 г.), сега Мила ще свири и за столичани, а неин партньор на пианото ще бъде първокласният български музикант, работещ в Белгия, Петър Петров. Двамата камерни партньори ще представят програма с творби от френски композитори – Морис Равел, Клод Дебюси, Цезар Франк и Камий Сен-Санс. Камерният концерт на Мила Георгиева и Петър Петров бе обявен за предишното издание на фестивала, но не се състоя поради раждането на трето й дете. Събитието ще се проведе на 11 май.

  • Билетите за концертите от новото издание на Европейския музикален фестивал вече се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com. До 3 януари догодина те ще бъдат на празнични цени с 10% намаление.

През годините в Европейския музикален фестивал са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През миналата година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация, както и Наградата на Столичната община в категорията „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.