Георги Черкин аранжира „Годишните времена“ от Чайковски за концерта си със „Софийски солисти“ от Европейския музикален фестивал

Георги Черкин аранжира „Годишните времена“ от Чайковски за концерта си със „Софийски солисти“ от Европейския музикален фестивал

На 15-то издание на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“, на 20 май от 19:30 ч. в зала „България“ ще чуем втората част на програмата „Годишните времена“ на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с ръководител Пламен Джуров. След като през март заедно с цигуларя Марио Хосен музикантите представиха „Годишните времена“ от Пиацола, сега предстои вечер с музиката на Пьотр Илич Чайковски. Този път солист ще бъде пианистът Георги Черкин, който съвсем скоро се завърна от успешен гастрол в Германия.

На концерта тази седмица Георги Черкин ще представи за първи път цялостно своя аранжимент за пиано и струнни на 12-те пиеси от цикъла. Музикантът се занимава с оркестрации и аранжиране още от 2008 г. През 2010 г. в цикъла „Концертмайсторите“, отново на „Кантус Фирмус“, с голям успех бяха изпълнени неговите оркестрации за пиано и симфоничен оркестър на популярни композиции, сред които „Лунната соната“ и Für Elise от Бетовен.

„Клавирната партия на Чайковски е запазена изцяло без никакви промени.“ – казва Георги Черкин за своята работа като аранжор за предстоящия концерт. „Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина. Подхождам с огромно уважение и респект към оригинала и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на Чайковски.“ – допълва още той за аранжимента на „Годишните времена“.

В програмата на концерта на 20 май ще прозвучи също и композицията „Спомен от Флоренция“, която Чайковски пише по време на пребиваването си в Италия. Завършена през 1890 година, тя представлява малка симфония, макар да е написана за секстет от струнни инструменти.

Петнадесетото издание на Европейски музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. Фестивалът се организира със съдействието на Столичната община и Министерството на културата и се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова, кмет на София. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“.

Билетите за концерта на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и пианиста Георги Черкин са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.