Гастрономически фестивал „Премиер“ за пети път. Първокласни шеф-готвачи от цял свят разкриват своя талант и умения

Гастрономически фестивал „Премиер“ за пети път. Първокласни шеф-готвачи от цял свят разкриват своя талант и умения

Повече от 120 шеф-готвачи ще вземат участие в тазгодишния 5-ти Гастрономически фестивал „Премиер“ от 4 до 20 ноември. По традиция събитието се провежда в „Премиер лъкшъри маунтин ризорт“ в Банско. Първокласни шеф-готвачи пътуват от далечни кътчета на света, за да споделят своите гастрономически тайни с българските професионалисти.

„Горди сме, че с тази наша инициатива за пети път ще дадем шанс на много български професионалисти да повишат своето ниво на кулинарни умения и техники, както и да се докоснат до нови непознати кухни от различни места по света, които събираме на гастрономическия „Премиер“ фестивал”, сподели по време на официалното представяне на програма на фестивала Такис Дретакис - мениджър на хотел „Премиер”, организатор и домакин на фестивала.

Световната кулинарна школа с над 120-годишна история Le Cordon Bleu, Париж, беше представена от Харис Хараламбидис, който изрази задоволство от съвместната работа с мениджмънта на хотела и организаторите на гастрономическия фестивал. С интерес публиката и професионалистите очакват представителя на Le Cordon Blue, Париж, шеф Марк Вака, който ще бъде инструктор на семинара „Фини кулинарни техники“ в периода 9-11 ноември.

В директна връзка по скайп пред гости и медии шеф Джордж Стилианудакис, изтъкнат професионален шеф-готвач със световно признание, сподели повече за предстоящия си семинар „Су вид техники – или как да намалим себестойността на храната в а-ла-карт ресторант“ и пожела успех на всички участници.

Шеф Алси Син също се включи с директна връзка в официалното откриване на програмата на фестивала и сподели какво го привлича в изучаването и прилагането на японската, перуанската, сиамската и кантонската кухня. Шеф Алси Син ще бъде домакин на специална дегустационна вечеря.

България ще бъде представена от няколко шеф готвачи: шеф Андрей Стоилов – заместник председател на  Българската асоциация на професионалните готвачи и капитан на Българския национален отбор на готвачите на последните Кулинарни олимпийски игри. Изключителен шеф-готвач, който ще предложи една нощ, посветена на българската кухня. Пред гостите той показа терин от патешки дроб в орехова бисквита върху дюлево рагу. Свои ястия презентираха и шеф Цветомир Николов, и шеф Александър Алексиев. Шеф Цветомир Николов е с над 10-годишен опит в света на кулинарната индустрия. Той сподели, че е готов да се изправи пред всяко предизвикателство, което гастрономическият фестивал „Премиер“ може да му поднесе. Неговата дегустационна вечеря ще бъде посветена на Азия. Шеф Александър Алексиев ще бъде домакин на откриващото парти на Гастрономическия фестивал. По думите му българските готвачи са добре подготвени и адаптивни, за да работят за различни кухни и в световни ресторанти.

Публиката на фестивала ще има възможността да опита и види още менюто на Димитрис Пампорис - заслужил шеф-готвач, който предлага комбинация от традиционен и модерен подход в работата си при представянето на гръцката кухня. Носителят на звезда Michelin шеф Джорджи Есвете също ще има дегустационна вечеря на Гастрономическия фестивал на тема „Средиземноморска и гурме кухня”.

Тази година шеф-готвачите на фестивала са подготвили и още една вкусна изненада за гостите - извънредното събитие „Опитайте това изкуство”. Всеки един от тях ще представи произведение на изкуството, направено от храна, вдъхновено от творба на любим техен автор.

За повече информация: premierfoodfestival.com

Интервю на Виолина Тошева с един от участниците във фестивала - шеф Цветомир Николов, може да чуете чрез бутона „Аудио”.