Френският президент Франсоа Оланд аплодира Матиас Гьорне в Париж. През февруари баритонът представя у нас заедно с Мария Принц „Зимен път“ от Шуберт

Френският президент Франсоа Оланд аплодира Матиас Гьорне в Париж. През февруари баритонът представя у нас заедно с Мария Принц „Зимен път“ от Шуберт

Световноизвестният германски баритон Матиас Гьорне пя на гала концерт за откриването на нова модерна концертна зала в Париж, а в публиката го аплодира и френският президент Франсоа Оланд. На 25 февруари от 19 ч. в зала „България“ изпълнителят ще представи у нас вокалния цикъл „Зимен път“ от Франц Шуберт заедно с пианистката Мария Принц.

При откриването на новата концертна зала във френската столица Матиас Гьорне пя заедно с френското сопрано Сабин Девией, като спечели овациите на публиката за изпълнението си на Реквием от Габриел Форе. На откриването участваха и други популярни музиканти, като цигуларят Рено Капюсон и пианистите Елен Гримо и Ланг Ланг. Сред специалните гости в публиката бе и френският президент Франсоа Оланд. Той изказа своето дълбоко възхищение от изявата на Гьорне и дори се снима с него на коктейла след гала концерта (снимката публикуваме като основна към новината).

Успешните изяви на Матиас Гьорне продължават. След поредица концерти в „Концертхаус“ във Виена като солист на Деветата симфония на Бетовен, тези дни той ще пее за пръв път Вотан в „Рейнско злато“ в Хонг Конг под диригентството на Йап ван Цведен. Предстои му турне с Виенската филхармония под диригентството на Даниел Хардинг, първо изпълнение на концерт за баритон и оркестър, написан специално за него от Марк-Андре Далбавие, концерти със Симфоничния оркестър на Баварското радио, Лондонския симфоничен оркестър, Чикагския симфоничен оркестър. През лятото изпълнителят ще гостува на фестивалите в Залцбург, Люцерн, Единбург, Тангелвуд и Ню Йорк (Mostly Mozart).

Съвсем скоро и меломаните у нас ще имат уникалната възможност да се насладят на прочутия баритон. Заедно с пианиската Мария Принц, която лично го кани за този негов първи концерт в България, той ще изпълни на 25 февруари от 19 ч. в зала „България“ за първи път у нас вокалния цикъл на Франц Шуберт „Зимен път“.

Матиас Гьорне твърди, че не се е колебал кое произведение да избере за дебюта си пред българската публика. „Когато човек пее за първи път в една страна, избира популярно произведение“ – казва Гьорне. И продължава: „Такъв е случаят със „Зимен път“. Даже там, където цикълът не е добре познат, той е по-известен от другите произведения от същия жанр. Освен това става дума за творба, която още при първия контакт със сигурност ще остави най-силно и трайно впечатление.“ Уважаваният изпълнител е убеден, че подобно ще е изживяването за всички меломани на концерта му в зала „България“. „Публиката ще хареса нашия концерт на първо място заради самото произведение. Опитът, който имам, а няма друго произведение, което да съм пял по-често по целия свят, показва, че където и да се намирам, независимо от това дали хората разбират езика, творбата пряко въздейства върху емоциите на слушателите“ – добавя той.

  • Билетите за концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц на цени от 15 до 50 лв. могат да бъдат закупени от всички каси на „Тикетпро“ в страната, както и онлайн на Ticketpro.bg.