Френска елегантност и неповторима атмосфера на интимност: пианистът Армел Дюпа се завръща за три концерта в България

Френска елегантност и неповторима атмосфера на интимност: пианистът Армел Дюпа се завръща за три концерта в България

Френският пианист Армел Дюпа се завръща за три концерта в България. Първият от тях ще се проведе утре в Target Club в Бургас. В четвъртък е срещата на „Камерна сцена Пловдив“, а в петък ще слушаме музиканта в Първо студио на БНР. Специален гост ще бъде вокалистът Петър Салчев, а програмата е наречена Sound of Paris. Организаторите я описват като „елегантна смесица от класически френски теми и авторска музика“ и допълват, че тя е създадена с мисъл за публиката извън Франция.

Армел Дюпа направи силно впечатление още с първото си гостуване у нас, което беше през 2016 г. на „Пловдив джаз фест“. Тогава пианистът беше част от групата на тромбониста Георги Корназов за представяне на проекта му „Величието на Кени Уилър“. Година по-късно Дюпа изнесе няколко концерта у нас в трио с Петър Салчев и Георги Корназов.

Армел Дюпа: музикален свят, обединяващ ехото на спомените и красотата на мига

Дебютния си солов албум Армел издава през 2015 г. В Upriver той търси пресечната точка между любовта си към пианото и желанието да експериментира с електронния саунд. Композициите в Upriver френският музикант коментира така в ефира на Джаз ФМ радио:

„Това не е външна музика, това е вътрешна музика, която слушаш със слушалки. Това не е музика за парти. Този албум е свързан с любовни истории, с онова, което бях преживял през изминалите десет години. Така че дискът е едно резюме, едно обобщение на този период. За мен беше много важно да приключа тези десет години с албум, за да мога да продължа напред.“

Музиката като съкровено споделяне в новия албум на Армел Дюпа A Night Walk

В края на 2017 г. Дюпа издаде втория си албум – A Night Walk. Той е записан с първото официално трио на пианиста, в което свирят барабанистът Матю Пино и басистът Кени Руби. Както Upriver, така и A Night Walk продължава да ни среща с богатия вътрешен свят на френския музикант, разказвайки ни за живота и преживяванията му. Разликата от предишното заглавие е в по-динамичното и отворено звучене на проекта. Неслучайно Армел казва за A Night Walk:

„Мисля, че това съм си същият аз, но с няколко добавени години на опит, преживявания и напускане на Париж. През последните няколко години в Париж беше трудно, което ме накара да се отворя към външния свят, да не остана затворен в себе си, в моите истории, моите любовни преживявания, така че това е продължението.“

Обединяващото за музиката на Армел Дюпа, независимо в какъв период от живота е създадена или от какъв опит е провокирана, са лекотата и човечността, с които тя звучи. Когато композира, Армел често обича да развива малки, прости идеи и да ги поднася по своя виртуозен начин, разкривайки нови светове пред слушателя и разгръщайки неповторима атмосфера на интимност. Вероятно това е една от причините да определят музиката му като кинематографична.

„Много често казват, че моята музика е кинематографична и това е защото много обичам киното, и много харесвам музиката за филми.“ – казва Дюпа, който вече е имал възможност да работи по няколко саундтрака. Филмът, за който би написал музика, обобщава така: „Филм с малко думи, малко, но важни.“

През последните месеци Армел Дюпа се впусна в ново музикално приключение (както сам го определя). Той разработва своя соло пиано проект, който ще бъде издаден като албум през февруари следващата година. Пианистът продължава да свири в различни групи, но основният му фокус е върху малки концерти в частни домове, където има възможност да бъде по-близо до хората, имащи отношение към музиката му. За спецификата на домашните концерти Армел споделя:

„Ти посрещаш гости в своя хол, за да слушат даден музикант, което е нещо много интимно, защото това е твоят дом. Тази интимност среща моята интимност, защото да изпълнявам моята музика е нещо наистина много лично, дори когато някои от композициите не звучат толкова интимно. Всяка пиеса е родена от емоции, от нещо, което съм почувствал. Понякога това усещане може да е романтично, понякога може да е разочароващо или тъжно, или гневно. След концерта имаме още една възможност да общуваме, може да изпием по чаша червено вино заедно и нещата определено не се случват както по време на обикновен концерт. Връзката с публиката не е същата. Когато изнасяш домашен концерт, ти наистина се срещаш със своята публика.“

Снимка: Valérie T. Photos; източник: фейсбук страницата на Армел Дюпа