Франк Макком представя с приятели в София предстоящия си албум и хитове на Стиви Уондър и Дони Хатауей

Франк Макком представя с приятели в София предстоящия си албум и хитове на Стиви Уондър и Дони Хатауей

Изпълнителят на култовата песен Another Day – Франк Макком, идва за втори концерт у нас след представянето си на фестивала A to JazZ през 2012 г. На 24 март от 22 ч. в „София лайв клуб“ той ще изпълни песни от предстоящия си албум Soulmate/Another Love Story, както и своите авторски интерпретации на хитове на Стиви Уондър и Дони Хатауей. Работещата в Лондон Лили Йончева (перкусии), с която са приятели от години, басистът Радослав Славчев – Riverman и барабанистът Васил Вутев са другите членове на основната група, а специален гост-участник е Лина Никол. Джаз ФМ е медиен партньор.

Франк Макком потвърди категорично пред Джаз ФМ през 2012 г. химията, която го свързва в изкуството и в дългогодишно житейско приятелство с Лили Йончева. Срещата помежду им е съдбовна, защото от нея се ражда много хубава музика, на която имахме възможност да се насладим и в България. Така се оказа, че импровизацията в песента, пренесена в живота, крепи духа. „Импровизацията ни срещна, импровизацията ни води, импровизацията ще ни държи живи до края!“ – каза Лили Йончева в студиото ни през 2012 г. Тогава двамата с Франк дадоха своите определения за музиката – за него тя е забавление, за нея – свобода. „Най-важното за мен е да запазя свободата си. Сам правя всичко – аз съм мениджър, композитор, изпълнител. Нямам никой над мен, който да ме ограничава или да ми спуска нареждания. Това ми позволява да се чувствам щастлив с това, което правя.“ – каза Франк Макком. Лили Йончева допълни: „Музиката е това, което ме събужда сутрин и ме кара да искам да правя неща. Даже все по-трудно заспивам вечер и все по-рано ставам!“

Свободата и лекотата на щастието в музиката – Франк МакКом и Лили Йончева

Звездата на Франк Макком изгря през 1997 г. с песента Another Day, в която той гостуваше на формацията на Бранфорд Марсалис Buckshot LeFonque. С нея Макком има два албума, като соловата му дискография съдържа над 10 заглавия. Престижната медия за соул музика SoulTracks отличи неговия Straight from the Vault като най-добър албум на годината. Франк Макком, сформирал своето трио още като ученик в гимназията, има години на успехи и изяви на сцената с DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince на Уил Смит, с Шака Кан, Принс, Тийна Мари, Индия.Ари, Теди Пендърграс, Ледиси, Маркъс Милър... Подписал първи звукозаписен договор като артист в джаз подразделението на Motown, той много бързо се отделя като независим творец. Пред Джаз ФМ Франк Макком сподели кредото си – да върне човечността в музиката – и така го чухме в излезлия през същата 2012 г. в записания на живо студиен албум The Living Room. Тогава концепцията за такъв проект бе абсолютно новаторска. Как той развива своята идея за музика предстои да разберем съвсем скоро – на концерта в „София лайв клуб“ преди премиерата на Soulmate/Another Love Story.

Лили Йончева, станала прочута като част от „Ку-ку бенд“, има сериозна джаз закалка с Живко Петров и Белослава. От години тя живее и работи в Лондон. Радослав Славчев и Васил Вутев са двама от изявените български джаз музиканти с участие в много проекти, а Лина Никол е соул вокалистка, коато даде първото си интервю в ефира на bTV Radio миналия март и която я очаква голямо бъдеще в музиката.