Франческа Лия Блок завладява читателите с книгата си „Любов по време на глобално затопляне“

Франческа Лия Блок завладява читателите с книгата си „Любов по време на глобално затопляне“

Днес ви представяме една книга със странно заглавие – „Любов по време на глобално затопляне, и автор с име, което звучи като музика – Франческа Лия Блок. И сякаш тези две неща не стигат, книгата е вдъхновена от Омировата Одисея. Но не очаквайте да започне с „Музо, запей ми за този герой многоопитен, който странства дълго, откакто порути свещената Троя“...

Действието се развива в Лос Анджелис, който е унищожен от комбинация от гигантско земетресение и цунами. Героинята Пен губи всичко – приятелите и семейството си – и е спасена от загадъчен непознат, който й дава шоколад (и Пен с удоволствие го приема – кой не би постъпил така на нейно място) и микробус фолксваген. И така Пен започва пътешествието си в света след земетресението, изпълнен с опасности, еднооки клонирани великани (спомняте си циклопа от Одисеята), сирени, магьосници. И да не пропускаме Цирцея, която тук се явява като застаряваща холивудска звезда. Разбира се, има и луд учен!

Смесица от магически реализъм, фантастика, дистопия и митология, този хипи вариант на Одисеята е красив като картините на Салвадор Дали и прерафаелитите – за които често става дума в книгата. И нищо чудно след като прочетете книгата, да поискате да се върнете към Омировата Одисея, дори в училище да ви е била скучна.