„Фотографията е рисуване със светлина и, за да можеш да го правиш, трябва да си светъл човек“: Георги Караманев описва фотографа Йордан Йорданов – Юри в книгата „И додето се раждат лъчите“

„Фотографията е рисуване със светлина и, за да можеш да го правиш, трябва да си светъл човек“: Георги Караманев описва фотографа Йордан Йорданов – Юри в книгата „И додето се раждат лъчите“

Един кадър понякога е цяла история и винаги е целият човек. Той гледа със загадъчна, благородна усмивка – това е фотографът Йордан Йорданов – Юри на снимката на крилото на корица на романизираната биография „И додето се раждат лъчите“.

  • Интервюто на Светослав Николов с автора на книгата Георги Караманев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
  • Вътрешните заглавия са цитати от романа. Цитатите в кавички са от стиховете на Йордан Йорданов – Юри.
  • Фотографии на Йордан Йорданов – Юри можете да откриете на специално създадената фейсбук страница, която е и основният източник за тази публикация. За допълнително предоставените снимки, отпечатани в книгата, благодарим на автора Георги Караманев.
Не е въпрос да отгледаш някого, а да  го приютиш и приласкаеш с любов и с цялата си душа, да му помогнеш според силите си да се развие и най-важното, да го освободиш
Фотографията е послание, което предполага достъпност, бърз и недвусмислен прочит, известна символика, лаконичност

„Той е бил изключително искрен човек – и във фотографиите си, и в отношенията си с хората.“ – казва авторът на „И додето се раждат лъчите“ Георги Караманев, заместник-главен редактор на сп. „Осем“. Журналистът се среща с последната съпруга на Йордан Йорданов – Юри за материал за изданието и се връща в офиса, решил да опише живота на фотографа в книга. „Спечели ме неговото страхотно умение от една снимка да прави цяла история.“ – казва Караманев при представянето на романа в ефира на bTV Radio. В създаването на „И додето се раждат лъчите“ му помага журналистката в сп. „Осем“ Ива Тодорова, която е редактор на книгата.

  
Всички се радват на светлината в очите си

Те позират естествени, спокойни, че Юри истински ще ги изрази: Камелия Тодорова, Невена Коканова, Велко Кънев, Ваня Цветкова, Вълчо Камарашев, Тодор Колев и Златю Бояджиев са сред творците пред неговия фотоапарат.

Сега им викате обекти, едно време си бяха просто хора

Цялата им изразителност се съдържа в един миг – на щракването на механизма. Устройството не е без душа, защото го държи човек с богата душевност: Йордан Йорданов – Юри, дълги години официалният фотограф на сп. „Лада“. От страниците на българската модна библия той влиза в света на затворниците. За него те не са по-различни от популярните лица – всеки един от нас е ценен като човек, важен като личност.

Такива са заснетите в гръб възрастни жени, за които разбираш, че за първи път виждат морето…

Същото, което за един е ежедневие, работа, за друг е летен плаж с коктейл под чадъра, а за бабите... красива шир. Голяма вода. Чудо...

… Суровият мъж в селската пивница, старостилец, за който усещаш колко надалеч държи чуждия свят и има своята опора в корените…

Обичам истински хора. Някои ще ги нарекат „обикновени“, но не, не са те обикновените
Думи и образи – достатъчно е някой да почне да ги повтаря и се надупчват като швейцарско сирене...

… Ромите: вечно на път, винаги изтерзани, постоянно неглижирани, но никога изоставени...

… Девойката на поляната със стадото овце зад нея – два свързани в миналото свята опитват отново да се открият...

„Там,
върху тревата,
до нова среща!“
Толкова истории си отиват неразказани...

Снимките на Юри заживяват нов живот в тази книга, на специалната фейсбук страница и в предстоящ албум: „За какъвто той е мечтаел и какъвто заслужава.“ – казва Георги Караманев.

„Изпитвам нужда да показвам, не да разказвам“

Защото добре познат у нас и признат по света, Йордан Йорданов – Юри умира в самота и нищета преди седем години. „И додето се раждат лъчите“ е възкресяването на неговото изкуство, създадено от машината и човека, когато са били слети в едно духовно цяло.

Човек понякога трябва да бъде провокиран, да излезе от себе си, за да покаже лицето си истинско

Майстор и в живота, за Юри доц. Георги Лозанов разказва историята как обичал да предизвиква посетителите на кръчмата „Стадион“ в центъра на София, срещу паметника на Патриарх Евтимий. Имал навика да носи със себе си люти чушки и да подмята някоя на произволна маса. Хвърлена ръкавица, за да провокира. „Да свали маските.“ – казва Георги Караманев.

„Обърни се с гняв назад“ – ми нашепва вътрешният глас. Отново гледам и не виждам нищо и никого…

Георги Караманев разказва момент от творческия живот на Йордан Йорданов, който илюстрира идеята, че малките несъвършенства съставят съвършеното цяло: „Когато в Албания му се поврежда фотоапаратът, в левия ъгъл на всички снимки се появява бяла резчица. Той избира да не я ретушира, защото тя документира мига, случилото се в момента.“

И все така свързан с идеята за „сега“ е и един негов стих (всяка глава започва с поетичен цитат от Юри като поместените малко по-горе):

„Любовта се изразява само
с едно-единствено време –
настояще.“
Изкуството на светлината се ражда в тъмнина

„Изкуството на светлината се ражда в тъмнина, като изгрева.“ – чета в ефир изречение от „И додето се раждат лъчите“, докато прелиствам книгата, току-що получил я с влизането на Георги Караманев в студиото. Авторът обяснява: „То е пряко свързано и със заглавието на книгата. Фотографията е рисуване със светлина и за да можеш да го правиш, трябва да си светъл човек. От тъмното се ражда светло, както прави той.“

Словото и образът вървят заедно. (...) Казват, че в началото било словото. Не, образът е бил в началото

След срещата с публиката на Панаира на книгата, която се състоя завчера, „И додето се раждат лъчите“ отново ще бъде на вниманието на любителите на образа и словото, в които се съдържаме, в 19 ч. днес в галерия „Фотосинтезис“, точно срещу мястото, където във времето на Юри е била кръчмата „Стадион“. Руси Чанев ще чете стиховете на фотографа, там ще бъдат поне две от жените в живота му. Също и близначката, с която са родени в различни дни. Както и една от героините му – Камелия Тодорова.

Да гледаш, да гледаш и пак да гледаш. Докато видиш!

След специалните представяния на „И додето се раждат лъчите“ Георги Караманев ще продължи да сканира новооткритите 2000 негатива на Юри. И вече работи по предстоящия албум.

  • Издател на „И додето се раждат лъчите“ от Георги Караманев е „Клуб 8“.