Фолклор и танци на европейските народи за Деня на Европа

Фолклор и танци на европейските народи за Деня на Европа

С фолклорната музика и традиционните танци на европейските народи посрещаме Деня на Европа на 9 май. От 16 ч. на 8 май в Ларгото в центъра на София празнична програма ще изнесат Софийският духов оркестър, ръководен от Юли Дамянов, трупата на Нешка Робева National Art, танцови двойки от формация „Азтиденс“, специализирана в областта на европейските народни танци, и детски фолклорен ансамбъл „Здравец“ с ръководител Георги Стоянов. Входът е свободен. Събитието е част от Европейския музикален фестивал.

Публиката ще слуша, ще гледа и ще танцува… „Започваме с „Хорнпайп от Хендел, който звучи танцувално и тържествено. Следва концертна премиера на моя тарантела за мюзикъла „Рибарски свади“ по Карло Голдони. Ще има мазурка, полка, румънското хоро сърба, „Гергьовден“, която се пее и у нас, и в Сърбия, „Калашников“ от репертоара на Горан Брегович, „Алексис зорба“, Хусарски марш из „Принцесата на цирка“ от Калман, а норвежките танци ще представим с „Танц на джуджетата“ от Григ, ще изсвирим и прочутата „Катюша“. Кулминацията ще бъде в края, когато водещите ще поканят всички на хубаво кръшно хоро.“ – разказа Юли Дамянов в интервю по Класик ФМ.

Водещите са Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски от Музикалния театър, като кавалерът в двойката се обърна към диригента с думите: „Подгответе повече от едно – хората ще искат! След толкова танци, които ще видят, на всички ще им се танцува!“ Митко Стоянов – мениджър и хореограф на трупата на Нешка Робева дава съвет за публиката: „Пространството ще бъде изпълнено със страхотна енергия! Ако някой дойде с неудобни за танцуване обувки, ще се наложи да ги свали. Така че най-добре елате с удобни за танц обувки!“

Хореографията на танците на National Art е специално създадена за това събитие. За един от акцентите Митко Стоянов разказва: „От първите осем такта хората ще си кажат: „О, това е страхотна тарантела!“ Но от четвърта – пета осмица нататък ще видят разработка, в която включихме художествена гимнастика и изглежда много интересно. Много хубава комбинация се получи!“

  • Интервюто на Георги Митов от Класик ФМ с тримата участници в събитието можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

В залата на Ларгото се влиза през подлезите между Министерския съвет и Президентството и при църквата „Св. Петка Самарджийска“.

Европейският музикален фестивал е организиран от „Кантус Фирмус“ и е част от Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор е Министерството на културата. „Европа танцува“ се организира със съдействието на Полския институт и Унгарския културен институт в София.