Фламенкото е целият живот на Кармела Греко: „То е основа за моменти на наслада – от танца, от китарата, от песента, а също и от живота“

Фламенкото е целият живот на Кармела Греко: „То е основа за моменти на наслада – от танца, от китарата, от песента, а също и от живота“

Една от най-прочутите фламенко танцьорки Кармело Греко е у нас, за да предаде своите знания в ателиета и да представи спектакъл на сцената на „София лайв клуб“ в неделя от 20 ч. Тя ще ни запознае с традицията на фламенко танца заедно с вокалиста Енрике Габари и китариста Антонио Габари. Кармела Греко е у нас по покана на „Институт Сервантес“ – София и в сътрудничество с „Джаз + концерти“.

Родена в семейство на танцьори, фламенкото е буквално в нейната кръв. Тя е дъщеря на великите Хосе Греко и Лола де ла Ронда. „Фламенкото е целият ми живот. Израснала съм с него и винаги съм с него не само като го танцувам, но и като го преживявам. Фламенкото е изкуство на циганското село и това не е просто да танцуваш, а начин да живееш.“ – каза в студиото ни Кармела Греко.

Как фламенко танцът и музиката обогатяват усещанията ни за света и правят живота по-пълноценен? „Фламенкото е изкуство, което се докосва до всички култури. То е смесица от музики благодарение на това, че ромското население се е придвижвало от страна в страна. Така че то съдържа персийски, еврейски, арабски влияния. Когато говорим за фламенкото като музика, говорим за богатство от култури. А когато говорим за фламенкото като танц, то минава през вокала и е взел от неговото напрежение. Това е музика, която е пълна с чувства. В нея можеш да канализираш усещанията и емоциите си. Фламенкото е език, послание. Мисля, че това е причината да се харесва на толкова хора по света. Фламенкото събира културите, създава приятелства. То е основа за моменти на наслада – от танца, от китарата, от песента, а също и от живота.“ – казва Кармела Греко и обяснява, че с различните си стилове фламенкото е изразител на всички емоции на един народ.

В спектакъла си на 22 април от 20 ч. в „София лайв клуб“ Кармела Греко ще разкаже с танц историята на своя живот, а също и на семейството си, в което традицията на фламенкото като изкуство присъства вече цял век.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Кармела Греко.