Филмът за Чет Бейкър с участието на Итън Хоук ще бъде показан за първи път на Филмовия фестивал в Торонто

Филмът за Чет Бейкър с участието на Итън Хоук ще бъде показан за първи път на Филмовия фестивал в Торонто

Филмът за Чет Бейкър с участието на Итън Хоук, за който ви разказахме в края на миналата година, ще бъде показан за първи път на Филмовия фестивал в Торонто. Събитието, което отбелязва своето 40-то издание, ще се проведе от 10 до 20 септември.

Лентата се нарича Born to Be Blue, а режисьор е канадецът Робърт Будро. Итън Хоук, който изпълнява главната роля, споделя, че това не е стандартен биографичен филм. В интервю за Variety той уточнява, че Born to Be Blue разказва не за това, което е било, а за това, което би могло да бъде. „Аз съм като хипнотизиран от Чет Бейкър откакто го открих в документалния филм на Брус Уебър Let’s Get Lost. Загубих Ривър Финикс и Филип Сиймур Хофман – двама приятели, двама от най-големите умове от моето поколение, трагедията е съвсем прясна за мен.“ – казва Хоук. Специално за своята роля той се е научил да свири на тромпет и също така пее във филма.

Born to Be Blue се фокусира върху живота на Чет Бейкър през 60-те години, когато той изживява много труден период - губи зъбите си по време на нападение и изглежда, че кариерата му е приключила. Лентата проследява опитите на Бейкър да направи музикалното си завръщане, подкрепен от своята любима – в ролята е актрисата Кармен Еджого, участвала в „Селма“ и в последния филм на Уитни Хюстън - музикалната драма „Спаркъл: соул дива“. „По своята същност това е история за завръщането и за зрялата любов.“ – коментира режисьорът Робърт Будро.

Драматичният живот на Чет Бейкър е бил предпоставка за много мрачен филм, но в крайна сметка не се е получило точно така. „Едно от нещата, с които Итън допринася, е, че той е изключително симпатична личност и неговата интерпретация на Чет е доста симпатична, в играта му има много хумор, светлина и патос. Във филма има и двете – и тъмни, и светли моменти.“ – казва още Будро и допълва: „Един от възможните начини да се разкаже историята беше тя да прозвучи като мрачно, обречено и унило джазово изпълнение, но ние се опитахме да не правим това.“ Сред своите вдъхновения за работата си по Born to Be Blue Робърт Будро посочва филмите „Разяреният бик“ на Мартин Скорсезе и Walk The Line на Джеймс Манголд.