Филмът на Дон Чийдъл за Майлс Дейвис Miles Ahead с премиера в заключителната вечер на Филмовия фестивал в Ню Йорк

Филмът на Дон Чийдъл за Майлс Дейвис Miles Ahead с премиера в заключителната вечер на Филмовия фестивал в Ню Йорк

„Знам какво съм направил за музиката, но не ме наричайте легенда. Казвайте ми просто Майлс Дейвис.“
                                                                                                                        Майлс Дейвис

Филмът на Дон Чийдъл за Майлс Дейвис Miles Ahead, за който ви разказахме миналата година, ще направи своята премиера в заключителната вечер на 53-то издание на Филмовия фестивал в Ню Йорк на 11 октомври, неделя. Това e режисьорският дебют на Дон Чийдъл, който също така изпълнява главната роля. Той е и съавтор на сценария, написан в сътрудничество със Стивън Байджелман. В другите роли ще видим актрисата Емаяци Коринеалди и Юън Макгрегър.

Директорът на „Ню Йорк филм фестивал“ и председател на комитета по селекцията Кент Джоунс казва: „Възхищавам се на филма на Дон заради всички интелигентни решения, които се е налагало да вземе по отношение на Майлс Дейвис, но аз бях докоснат - докоснат дълбоко, от Miles Ahead поради други причини. Като актьор, автор, режисьор и почитател на музиката на Майлс - Дон знае, че интелигентните решения и добре планираните стратегии те водят до някъде, но всъщност твоята отдаденост във всеки един момент и внимание към всеки един детайл са тези, които дават живот на филма.“

Дон Чийдъл открива албумите на Майлс Дейвис Porgy And Bess и Kind Of Blue в музикалната колекция на родителите си, когато е 11-годишен. Оттогава той се влюбва в музиката на тромпетиста. Чийдъл никога не е имал идея да направи игрален филм за великия музикант, но една случка от 2006 г. променя всичко. На церемонията по въвеждането на артисти в „Рок енд рол залата на славата“ на сцената излиза племенникът на Майлс – барабанистът Винс Уилборн джуниър, който благодари за посмъртно връчената награда на своя чичо и заявява, че семейството на Майлс Дейвис има намерение да продуцира филм за джаз иконата и те са се спрели на Дон Чийдъл за главната роля.

Чийдъл има опит с подобни филми. Той печели „Златен глобус“ за превъплъщението си в Сами Дейвис джуниър в лентата The Rat Pack. В биографията на актьора са записани още номинация за „Оскар“ за ролята му в „Хотел Руанда“, отличието „Златен глобус“ за участието му в комедийния телевизионен сериал „Къща от лъжи“ и награда на Гилдията на екранните актьори за работата му върху „Сблъсъци“.

Заемайки се с толкова сериозен проект като филм за Майлс Дейвис, Дон Чийдъл е наясно, че за 90 минути не може да разкаже живота на личност, която е оказала толкова огромно влияние върху културата на XX век. Затова той избира да обърне внимание на един момент от живота на Дейвис в края на 70-те години, когато кариерата му е в криза. Това е период, в който легендарният тромпетист трябва да преосмисли какво го вдъхновява и мотивира, каква музика иска да прави, трябва да се изправи пред страховете си и да поеме нови предизвикателства, за да излезе от тихия си период и да се завърне към музиката.

Дон Чийдъл реализира Miles Ahead с подкрепата на семейството на Майлс Дейвис. Режисьорът влага собствени средства в продукцията, но голяма част от парите са събрани чрез платформа за обществено финансиране и чрез дарения на частни инвеститори.

Специално за ролята си Дон Чийдъл се учи да свири на тромпет. Като ученик той е бил обещаващ саксофонист. В повечето моменти от филма Чийдъл симулира свирене, тъй като в лентата са използвани оригинални записи на Майлс. Работата по саундтрака е поверена на пианиста Робърт Гласпър, а за супервайзър е поканен Хърби Хенкок, който печели „Оскар“ за саундтрака на филмовата класика на Бертран Таверние ‘Round Midnight („Около полунощ“) от 1986 г.

„Не мисля, че това е филм за „джаза“.“ – казва Дон Чийдъл в интервю за списанието DownBeat и обяснява: „Напълно съм съгласен с това, което Майлс казва за джаза: „Не харесвам тази дума – тя се опитва да те постави в кутия. Аз изпълнявам социална музика – музика на времето, в което живея.“ Знаете, той е бил нападан от много хора, когато е спрял да свири това, което се е смятало за джаз. Загубил е много почитатели. Но за мен той е следвал своята муза и това, което е усещал като артист. А това е нещо рисковано. Хората казват, че се е продал. Не, ти се продаваш тогава, когато непрекъснато правиш едно и също нещо, което хората искат да чуят. Така че ние се борим срещу кутията, в която някои искат да поставят филма. Моята цел е хората да се забавляват докато го гледат и се надявам да поискат да направят собствени проучвания за Майлс Дейвис и неговата музика… и да осъзнаят, че те чуват влиянието му в музиката на съвременните артисти. Но това не е дидактическо упражнение – това не е причината да ходя на кино. Аз исках да направя такъв филм, какъвто Майлс би искал да види.“

Първоначалните отзиви за Miles Ahead са изключително позитивни. В материал, публикуван в The New York Times, медията съветва читателите, които искат отсега да надникнат в списъка с възможните номинации за „Оскар“ 2017 г., да гледат филма на Дон Чийдъл. В текста пише още: „Miles Ahead е духовит и информиращ, точно както е закачливо и ненатрапливо изпълнението на Чийдъл. Музиката също е доста добра.“

Филмът Miles Ahead ще тръгне по кината в началото на следващата година, а ексклузивно видео от него беше представено днес в Yahoo. Видеото може да гледате тук.