Филма за Джанго Райнхард „Джанго“ гледаме на „Киномания“ и още вълнуващи заглавия от френското кино

Филма за Джанго Райнхард „Джанго“ гледаме на „Киномания“ и още вълнуващи заглавия от френското кино

Тазгодишното издание на „Киномания“ ще се състои от 16 до 30 ноември, а в рамките на кино форума за седма поредна година ще се проведе Фестивалът на френския филм, осъществяван с подкрепата на Френския културен институт.

Сред заглавията, които ще бъдат показани, прави впечатление филмът за Джанго Райнхард „Джанго“, за който ви разказахме през януари в публикация на нашия сайт.

Лентата е режисьорски дебют на французина Етиен Комар, работил като сценарист и продуцент на известни заглавия, сред които отличеният с Голямата награда на журито в Кан „За хората и боговете“, номинираният за „Оскар“ „Тимбукту“, „Моят крал“ и др.

„Джанго“ разказва за живота на Джанго Райнхард в периода на Втората световна война, за бягството му от окупирания от германците Париж през 1943 г., за силното въздействие, което музикантът е оказвал със свиренето си върху публиката и за тормоза, на който нацистите са подлагали семейството му.

В главната роля е носителят на „Сезар“ Реда Катеб, а сред останалите участници са Сесил дьо Франс, Алекс Брендемюл и Улрих Брандхоф. Автори на сценария са Етиен Комар и Алексис Салатко, а музиката е записана от холандците Розенберг трио, които през 2011 г. гостуваха у нас на фестивала ни „София джаз пик“.

Във френската програма са включени няколко филма, свързани със знаменити творци: „Гоген – Пътуване до Таити“ на Едуар Делюк, с участието на забележителния Венсан Касел в ролята на големия художник; „Роден“ с режисьор Жак Доайон, разказващ за живота на легендарния скулптор; „Далида“ на Лиса Асуелос - пресъздаващ трагичния живот на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години. Началото на Фестивала на френския филма по време на „Киномания“ ще бъде дадено с „Прекратяване на огъня“ на 17 ноември в „Люмиер Лидл“, а режисьорът на лентата Еманюел Куркол ще бъде специален гост на откриването.

Сред френските заглавия е и филм за пионерите на киното - братята Огюст и Луи Люмиер. Артистичният директор на Фестивала в Кан – Тиери Фремо, селектира и коментира по неподражаем начин най-значимите сред съхранените филми на двамата братя. „Люмиер“ е не толкова документален филм, а 90-минутна компилация, която обхваща близо 1500 филма.

Ненадминатата Изабел Юпер ще видим в друг филм от френската селекция. „Мадам Хайд“ на режисьора Серж Бозон е изпълнен с ексцентричен комизъм трилър - свободна импровизация върху популярния сюжет за доктор Джекил и г-н Хайд, но с изненади. За изпълнението си във филма Юпер получава награда за най-добра актриса на Фестивала в Локарно.

Друга прекрасна актриса – Марион Котияр, ще очарова зрителите във филма на своя съпруг Гийом Кане – „Рокендрол“. Котияр и Кане играят самите себе си в тази неистова сатира на светския живот и неговите нелепи изисквания към публичните изяви и имиджа. Талантливата актриса ще видим и в „Призраците на Исмаел“, където е в образа на мистериозната Карлота – съпругата на кинорежисьор (в ролята Матийо Амалрик), изчезнала преди 21 години, която внезапно се появява и внася смут в спокойния живот на мъжа си и приятелката му Силвия (Шарлот Гензбур). Великолепната игра на трите звезди е най-голямото богатство на този еротичен филм ноар.

„В легло с Виктория“ е друго от френските предложения в програмата, което ни пренася в разхвърляния живот на 30-годишната разведена адвокатка с две деца, на ръба на нервна криза. Режисьорът и сценарист Жюстин Трие е създал романтична комедия, но с проникновена женска нотка, много човечност и автентична атмосфера.

В съвсем различна стилистика е „Момичето от Брест“ - гневен филм, създаден, за да насочи вниманието към сериозни проблеми и да разтърси една самодоволна система, представяйки истинската история за дългата борба на една жена да бъде приета насериозно при сблъсъка си с фармацевтичната индустрия. Филмът е заснет по бестселъра „Медиатор 150 мг“, а режисьор на продукцията е Еманюел Берко.

„Сто и двадесет удара в минута“ е друго предложение на френското кино, което отдава въодушевена и трогателна почит на политическия активизъм и моментално се превърна в модерна класика на гей киното. Разказвайки свои лични преживявания, Робен Кампийо, режисьор на продукцията, представя случилото се през 90-те години с парижката група активисти ACT UP, чиято мисия е да привлече общественото внимание към болните от СПИН.

Във Фестивала на френския филм е предвидено и едно специално събитие, обединяващо кино и концерт. Спектакълът „Лодката на влюбените“ е създаден през август 2007 г. за фестивала в Аоста Strade del Cinema. Комбинацията между ням филм на голям автор в историята на европейското кино – Жан Епщайн, хора „Големите български гласове”, водени от Илия Михайлов, и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан е определено като събитие от европейски мащаб.

Над 50 филма ще видим на тазгодишното издание на Киномания от 16 до 30 ноември. Сред тях са дългоочаквани премиерни заглавия, филми, селектирани и наградени на едни от най-престижните фестивали по света, както и нови български заглавия от игралното, документалното и детското кино. „Киномания“ се открива с дебютния игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина“. Цялата програма на „Киномания“ може да откриете на kinomania.bg. Билети за всички филми от програмата се продават на касите на НДК и кино „Люмиер Лидл“. „Киномания“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Джаз ФМ е медиен партньор.

На основната снимка: кадър от филма „Джанго“