Филм за Джанго Райнхард открива „Берлинале“. Ал Ди Меола участва във фестивал, посветен на легендарния европейски музикант

Филм за Джанго Райнхард открива „Берлинале“. Ал Ди Меола участва във фестивал, посветен на легендарния европейски музикант

От 9 до 19 февруари в германската столица ще се проведе традиционния филмов фестивал „Берлинале“. Събитието ще бъде открито с драмата Django, посветена на легендарния музикант Джанго Райнхард. Лентата ще бъде включена и в конкурсната програма. Филмът е режисьорски дебют на французина Етиен Комар, работил като сценарист и продуцент на известни заглавия, сред които отличеният с Голямата награда на журито в Кан „За хората и боговете“, номинираният за „Оскар“ „Тимбукту“, „Моят крал“ и др.

Django разказва за живота на Джанго Райнхард в периода на Втората световна война, за бягството му от окупирания от германците Париж през 1943 г., за силното въздействие, което музикантът е оказвал със свиренето си върху публиката и за тормоза, на който нацистите са подлагали семейството му.

В главната роля ще видим носителят на „Сезар“ Реда Катеб, а сред останалите участници са Сесил дьо Франс, Алекс Брендемюл и Улрих Брандхоф. Автори на сценария са Етиен Комар и Алексис Салатко, а музиката е записана от холандците Розенберг трио, които през 2011 г. гостуваха у нас на фестивала ни „София джаз пик“.

Тази година едно събитие, посветено на Джанго Райнхард, отбелязва 10-то си издание - Django a Gogo Music Festival. За първи път в историята му един от концертите ще се проведе в прочутата зала „Карнеги хол“. На 3 март там ще свирят китаристите Стефан Рембъл, Ал Ди Меола и Сточело Розенберг от Розенберг трио. Организаторът Стефан Рембъл поставя начало на Django a Gogo преди десетилетие с поредица от по-малки събития, а днес фестивалът се провежда в рамките на 6 дни. Програмата през 2017 г. ще се състои в периода от 28 февруари до 5 март и освен концерти включва майсторски класове и джем сешъни.

Над 6 десетилетия след смъртта на Джанго Райнхард той продължава да бъде огромно вдъхновение за музикантите по света. Бащата на джипси суинга е признат за един от най-великите китаристи в историята на музиката. Той е поредният легендарен музикант, за когото през последните години се снима филм. Дон Чийдъл изигра Майлс Дейвис в Miles Ahead, Итън Хоук се превъплъти в Чет Бейкър в Born To Be Blue, а Зоуи Салдана беше избрана за главната роля в „Нина“ за Нина Симон.

На снимката: Реда Катеб като Джанго Райнхард