Фестивалът за независимо кино So Independent с пето издание в София

Фестивалът за независимо кино So Independent с пето издание в София

Петото издание на фестивала на американското независимо кино Sofia Independent Film Festival ще се състои в София от 24 октомври до 1 ноември 2014 г. Пълната програма на фестивала можете да намерите тук. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г. Официалното откриване на фестивала ще бъде в културен център "Г8" от 20 ч. на 23 октомври. Входът във въпросната вечер е с покани. Повече ще научите от интервюто на Таня Иванова с инициатора на фестивала Жана Караиванова, което можете да чуете чрез бутона "Аудио" върху снимката.

Акценти в програмата на So Independent тази година:

"Ловец на лисици"/Foxcatcher
Когато Марк Шулц, състезател по свободна борба и носител на златен олимпийски медал, е поканен от мултимилионера Джон Дюпон да се премести в неговото имение, за да помогне да се състави отбора за Олимпиадата в Сеул 1988 и да тренира в изключително модерния му тренировъчен комплекс, Шулц приема възможността веднага. Той се надява да се съсредоточи върху тренировките и най-после да излезе от сянката на брат си Дейв.

"Камшичен удар"/WhiplashGood People
Андрю, обещаващ 19-годишен барабанист в манхатънска музикална школа със свирепа конкуренция, изобщо не иска да бъде просто музикант. Преследван от провалената писателска кариера на баща си и белязан от ужаса, че посредствеността може да е наследствена, Андрю непрестанно се стреми към съвършенство.

"Животът какъвто е"/Life Itself
През 2013 почина Роджър Ебърт - най-известният и най-влиятелен американски филмов критик. Базиран на неговите мемоари със същото име, "Животът какъвто е" разглежда впечатляващия и богат път на Ебърт - от политически ангажиран новинар до главен кинокритик на “Чикаго Сън Таймз” и носител на наградата "Пулицър".

"Франсис Ха"/Frances Ha
Франсис живее в Ню Йорк, но не притежава жилище. Франсис е асистентка в танцова компания, но всъщност не е танцьорка. Франсис има най-добра приятелка на име Софи, но те всъщност са престанали да си говорят. Франсис се впуска с главата надолу в мечтите си, въпреки че вероятността те да се реализират намалява.

"Принизяването"/The Humbling - специална прожекция, представена от част от продуцентския екип на филма. Режисьор: Бари Левинсън, в главната роля - Ал Пачино. Уморен от славата, театралната звезда Саймън Акслер се бори да открие отново желанието си за живот. Малко преди да се пречупи окончателно, той намира мотивация в младата и похотлива лесбийка Пегин Стейпълфорд. Връзката им започва да се развива, но Саймън намира за много трудно да следва ритъма на младата Пегин.

"Добряците" с Джеймс Франко и Кейт Хъдсън.
Младата американска двойка Том и Ана Рийд натрупва сериозен дълг, ремонтирайки семейното жилище на Ана в Лондон. Изправени пред опасността да изгубят мечтата си да създадат дом и семейство, те откриват, че наемателят от долния етаж е убит и е оставил 400 000 долара в брой. Въпреки първоначалното си колебание, Том и Ана измислят прост план: единственото, което трябва да направят е тихичко да приберат парите и да използват само необходимото, за да изплатят дълга си. Но когато започват да се увличат и да харчат парите без да могат да спрат, изведнъж попадат под прицела на смъртоносен противник - крадецът, който ги е откраднал първоначално. От там нататък всичко се обръща наопаки и лоши неща започват да се случват на добрите хора.