Фестивалът „Рейнденс“ дава дума на независимото кино

Фестивалът „Рейнденс“ дава дума на независимото кино

За 27-ми път в края на септември в Лондон се състоя най-големият във Великобритания фестивал за независимо кино „Рейнденс“. В продължение на 10 дни 5-те киносалона на VUE Piccadilly посрещнаха над 10 000 посетители, както за филмови прожекции, така и за дискусии, форуми и творчески срещи. Тази година фестивалът представи 90 игрални и 132 късометражни филма, 12 онлайн сериала от Америка, Канада и Германия, както и специална селекция от VR продукти. Късометражните филми, селектирани за „Рейнденс“, автоматично се включват в късометражната селекция за наградите „Оскар“.

Киното, определяно като indie /independent/, е на почит на Острова, тъй като е знак за продукт, който разчита на самофинансиране и който е некомерсиален. „Във времена, когато реалността изглежда по-невероятно от художествената измислица, независимото кино е по-обичано и популярно отвсякога.“ - отбелязва Елиът Гроув, основател на фестивала. „Нашите филми са тези на нестандартните, на отхвърлените, показваме филми за транссексуалността, има и такива на екологична тематика, а също и с политическа насоченост.“ - допълва той. Цялото интервю с него може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Елиът Гроув - основател на фестивала „Рейнденс“

Някои от култовите филми от изминалите десетилетия имат премиера именно на „Рейнденс“. През 1993 г. филмът „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ с Леонардо Ди Каприо и Джони Деп отбелязва своята световна премиера в рамките на първото издание на фестивала, а през 1994 г. „Криминале“ на Куентин Тарантино има своята британска премиера по време на феста. През 1998 г. Елиът Гроув учредява Британските награди за независимо кино - организация, подкрепяща създаването и промотирането на независими филми. През 2016 г. „Рейнденс“ основава наградата „Автор със специални заслуги“. За първи път тя е присъдена на Кен Лоуч за характерния му „социално критичен режисьорски поглед към реалността“. През 2017 г. неин носител става Гай Ричи, като творец, който вдъхва нов живот на британското кино с култовите си комедии. През 2018 г. с наградата „Автор със специални заслуги“ е удостоен Тери Гилиъм заради „уменията си да създава изключителни визуални истории и филмови образи“.

Фестивалът се развива и разраства и с всяка изминала година кандидатурите за участие се увеличават, което е добра новина за независимото кино. Тази година за участие са кандидатствали над 11 000 филмови продукции от 119 страни. Събитието беше открито с документалния филм „Трансформацията на Кроу“, представящ историята на трансджендър модел, понастоящем мъж, който на 19-годишна възраст е жена и е топ модел в Америка. След смяната на пола той става лице на Луи Вюитон.


Трейлър на филма „Трансформацията на Кроу“

Фестивалът има подчертано отношение към проблемите на съвременните жени и използва специална F /от female/ категория за филми, в чието създаване основна роля имат жени и чиято тематика е насочена към жените. Филми като „Платформата“, с отличие за най-добър дебют и „С името Таня“, обявен за най-добър международен филм, ни припомнят, че правата на жените и правото на личен избор не навсякъде по света са подразбиращи се. За трудностите по пътя в постигане на мечтите е британският филм „Хилда“, в който младо момиче търси начин да развие танцьорския си талант въпреки товара на непосилни семейни обстоятелства. Ролята на младата Хилда се изпълнява от непрофесионалната актриса Меган Първис. За изпълнението на хореографията, комбинация от модерни техники с източни влияния, Меган трябва „да забрави“ всички класически балетни стъпки и да влезе в „нова“ кожа, напътствана от Хаджиба Фахми, танцьорка от екипа на Бионсе.


Трейлър на филма „Хилда“

Името на лентата, избрана за „Филм на фестивала“ до последно се пазеше в тайна, а в програмата фигурираше единствено анонс за датата и часа на прожекцията - изненада, където той ще бъде показан. Изненадата беше повече от приятна, когато за филм на фестивала бе обявен The Planters, умело построен филмов разказ за ексцентричната Марта, чието хоби е да заравя съкровища и очарователната Сейди, сбор от множество личности и характери.


Трейлър на филма The Planters 

Освен изпълнители на главните роли двете актриси - Александра Кочеф и Хана Ледер, са също сценаристи и режисьори на филма, който влиза в F категорията с тройно F. В специално онлайн интервю след обявяването на наградата Александра отбеляза, че това е световна премиера на продукцията, която продължава с участие в няколко филмови фестивала в Америка, а тя самата ще си вземе кратка ваканция, за да посети България, родината на нейния баща Тед Кочеф, филмов и телевизионен продуцент и режисьор. Тук заедно със съпруга си Милен Ангелов тя ще работи над нов филмов проект, за който ще очакваме новини в най-близко бъдеще.

На основната снимка: кадър от филма The Planters, който беше обявен за „Филм на фестивала“ по време на тазгодишното издание на „Рейнденс“