Фестивалът A to JazZ обяви българските участници в програмата си

Фестивалът A to JazZ обяви българските участници в програмата си

След като стана ясно, че хедлайнери на трите концертни вечери на фестивала A to JazZ на 3, 4 и 5 юли в Южен парк – втора част ще бъдат Хосе Джеймс, Кени Гарет и Рой Харгроув, от екипа оповестиха и българските участници.

На 3 юли начало на А to JazZ ще поставят Slavena Daskalova & Jazz Orpheus с техния проект Pop & Rock Meets Jazz. Ще чуем известни поп и рок хитове, пречупени през музисалната изразност на певицата Славена Даскалова и нейните музиканти. След тях на сцената ще се качи новата формация DAYО, която ще зареди публиката с иновативния си и смел поглед върху музиката. Те ще представят нетрадиционното си звучене – комбинация от хип-хоп бийтове и инструменти на живо. Непосредствено преди хедлайнера на първия ден – Рой Харгроув, на сцената ще излязат Амалия и Емил Минчев, Христослав Галилеев-Гальо и Иван Лечев – грутата Dirty Purchase. Те ще представят специално подготвено за юбилейното издание на фестивала шоу, в което преплитат фънк, блус и соул.

Програмата на 4 юли ще открие едно от популярните имена от родната сцена – дуото Sirius & Methodikal Reel Feel, които са причината за гостувания у нас на артисти като Bonobo, Андрея Траяна, и др. Диджей дуото ще подгрее публиката с динамичен микс от груви, фънк, хип-хоп, соул и джаз. Щафетата ще поеме младата формация ZONYO & Friends, които обединяват латино, джаз, фънк и етно ритми. Вторият ден ще ни представи и проекта Jazzball на барабаниста Христо Йоцов. Последният изпълнител преди на сцената да излезе Кени Гарет ще е Белослава.

На 5 юли още следобед на сцената отново ще са Sirius & Methodikal, а след тях – Funky Miracle. Младата група ще демонстрира жесток фънк и усещане за ритъм, а вокалистът Симо Желязков ще ни смае с глас и харизма, обещават организаторите. Със стил, съчетаващ джаз, соул, аренби, хип-хоп и атрактивна визия, ще чуем Bobo & The Gang. Последната българска формация от петото издание на A to JazZ е групата METAФORМОЗА, музикантите в която – Роко Захариев, Миро Иванов, Антони Рикев и Николай Данев, описват себе си като „проводници на Духа“. След това – дългоочакваното излизане на един от най-ярките съвременни джаз вокалисти – Хосе Джеймс, който ще представи посветения на Били Холидей свой нов албум Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday.

На 3 и 5 юли след края на фестивалната програма джазът ще продължи да звучи на джем сешъни в клуб Studio 5. Съставите, в чиито импровизации ще се включат редица гости, са Тодор Бакърджиев (тромпет), Георги Петров (пиано), Димитър Шанов (бас) и Емил Тасев (ударни) в първата и Теодор Петков (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Стефан Кожухаров (барабани) във втората вечер.

Петото издание на A to JazZ ще предложи на своите гости и базар с участието на млади артисти. Ще видим нашумелите наскоро торбички Cyanoprom, шаловете нa Shevitza, аксесоарите на Kapaczka, както и работи на Ива Димитрова, Дени Георгиева, Taskore и други. Базарчето ще отваря в 16.30 ч. в петък и в 15.30ч. в събота и неделя и ще затваря заедно с края на програмата от всеки фестивален ден.

Входът за A to JazZ Festival 2015 е свободен. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на фондация „Америка за България“. Събитието е част от Културния календар на Столична община и е под почетния патронаж на председателя на Общинския съвет Елен Герджиков.