„Фалшив герой“ с песните на Тодор Колев: диригентът Димитър Косев за погледа към доброто и красивото в света

„Фалшив герой“ с песните на Тодор Колев: диригентът Димитър Косев за погледа към доброто и красивото в света

Песните на Тодор Колев ще ни просълзят и ще ни накарат да се усмихнем, за да отправим поглед към доброто и красивото в света. Това обещава за концерта-спектакъл „Фалшив герой“ диригентът Димитър Косев, развълнуван самият той от предстоящата премиера на Държавна опера – Русе. Режисьор е Красимир Колев. Изкуството на Тодор Колев на сцената ще пресъздадат оркестърът и балетът на Държавна опера – Русе, солистите Ненчо Балабанов, Поли Генова и Димо Стоянов от P.I.F., специалният участник с дуета „Големи и малки“ („Думата „любов“) Хилда Казасян, джаз бенд, воден от Михаил Йосифов и с участието на Ангел Заберски, както и „Тринити“, които изпълняват беквокалите. Премиерата на „Фалшив герой“ е утре, 11 октомври, от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК.

„Преоткрих много неща в творчеството на Тодор Колев и в текстовете, които той изпява. В тях има толкова много послания, които са актуални и днес!“ – отдава признание към гениалния певец, актьор и общественик Димитър Косев в студиото на Джаз ФМ. С режисьора Красимир Колев двамата са изградили спектакъла като продължение на творчеството на Тодор Колев, за да посветят публиката в това, което той би казал за живота ни днес. Затова и продукцията е замислена като разказване на история.

„Става много красиво, със сигурност всички хора ще бъдат много доволни да чуят вечните и златни песни на Тодор Колев.“ – убеден е диригентът Димитър Косев. Той се възхищава от музиката на Тодор Колев като източник на нова мъдрост при всяко слушане. В залата утре ще прозвучат „Жената Мария“, „Фалшив герой“, „Как ще ги стигнем американците“, „Черно море“… Общо 17 песни. „Насочили сме се към по-сериозното му творчество. Тодор Колев се дели на няколко образа – дали е мъжът с мустачките и цигулката или слага официалния костюм и запява „Фалшив герой“.“ – въвежда ни в събитието Димитър Косев.

Водени от вечните думи: „има ли мисъл, има ли чувство, само тогава става изкуство“, музикантите работят върху спектакъла с удоволствие и удовлетворение, споделя диригентът. „Убеден съм, че ще има и сълзи в очите, и усмивки – смесени чувства…“ – казва той за очакваната реакция на публиката.

Димитър Косев вярва в силата на изкуството да въздейства: „Трябва да търсим героя в себе си и да намерим този „фалшив герой“, да го направим много по-добър и светъл човек в себе си. Във всеки един от нас се крие такъв герой. Дори с тъжния поглед на Тодор Колев и „самотният човек“ в него и в нас, трябва да гледаме доброто и красивото на света.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Димитър Косев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.