Фадо звездата Ана Моура отново пее в София – на 29 октомври тя излиза на сцената на Зала 1

Фадо звездата Ана Моура отново пее в София – на 29 октомври тя излиза на сцената на Зала 1

Един от най-красивите гласове на Португалия ще звучи в зала 1 на НДК на 29 октомври. Прекрасната Ана Моура, която българската публика познава от концерта й в зала „България“ отпреди 5 години, ще зарадва почитателите си със своето разстърстващо фадо. Одухотвореността и вълнуващите й интерпретации я превъръщат в една от най-пленителните и завладяващи звезди в световната музика. Ана е символ на дълбокия и изразителен стил, олицетворяващ португалската душевност и възпяващ универсални теми като любовта, раздялата и самотата.

Ана Моура е родена в Сантарем – един от историческите центрове на Португалия, идеално място, за да оцениш и обикнеш фадото. Още от малка изпитва влечение към музиката и тъй като израства в музикално семейство фадото, става част от нейното детство. Кариерата й започва във фадо къщата Senhor do Vinho, където е открита от Мария де Фе. Неин продуцент става Хорхе Фернандо, който й помага при издаването на първия и втория й албум Guarda-me a vida na mão и Aconteceu. Ана бързо постига огромен успех в Европа, а албумите й са с платинен статус на продажби.

Международната й кариера започва в една от най-престижните зали в Америка – Town Hall, при абсолютно разпродадена зала и излизане на албумите й на американския пазар. През 2004 г. Анна Моура е поканена в престижната „Карнеги хол“ в Ню Йорк и става първата португалска фадо изпълнителка, концертирала в легендарната зала. Благодарение на невероятния й международен успех и нарастващата й популярност в Холандия, Анна е поканена и в известната зала „Концертгебау“ в Амстердам. Номинирана е за най-престижната награди за световна музика – Edison Awards.

Когато Мик Джагър посещава фадо къщата в Лисабон, където пее Ана Моура, той е впечатлен от „божествения силует, пленителните очи и чувствения глас” на португалската певица. Веднага я кани да вземе участие в проекта The Rolling Stones Project, Vol. 1, с който музикантите са на турне в Япония, Америка и Европа. Те записват две съвместни изпълнения – No Exepectations и Brown Sugar, които превземат класациите.

През 2007 г. Анна Моура издава албума си Para Alem da Saudade, който е двойно платинен. В него тя изпълнява традиционните Fado Blanc и Fado Azenha, както и нови песни на един от най-известните португалски текстописци – Фаусто. В своята версия на песента „Бранко негро”, изпята преди това от фадо кралицата Амалия Родригеш, Ана Моура добавя езика на днешния ден – суингиращ бас и китаристи, които интерпретират перкусионно. Защото, както казва тя, „днес фадото е за всеки – и текстовете и музиката трябва да са свързани с младото поколение”.

Ана Моура има честта да пее заедно с много известни имена, между които и гениалният Принс. Записва заедно с китариста на Стиви Уондър и Марвин Гей – Дийн Паркс. Своя пети албум Desfado Ана издава през 2012 г. Той е революционнен за нейната музика. В записите на песните й взима участие легендарният джаз пианист Хърби Хенкок, както и саксофонистът на „Ролинг стоунс“ – Тим Райс.

Ана успява да вземе най-доброто от класиката и да го пресъздаде през своята индивидуалност – многостранна и зряла. „Нейният глас се издига на невъобразими височини и сякаш засиява, кара слушателите да затаят дъх и да тръпнат. Може да усетиш как нейните емоциите се вливат в публиката и я покоряват“ – с тези думи ни канят на концерта организаторите от „БГ саунд стейдж“. Билети за концерта на цени от 40 до 100 лв. могат да се закупят в мрежата на „Ивентим“ и на касата на НДК.