Езиковите ваканции в чужбина: много възможности за развитие на личността на детето

Езиковите ваканции в чужбина: много възможности за развитие на личността на детето

„Независимостта е основата на всичко реално и жизнено в човешкия живот. Тя е свобода, щастие, нещо забележително и много лично за мен. Независимостта е да избереш пътя си в живота, да вярваш в своите сили и възможности.“ – това написа Анна Грачанлиева в есето си, с което спечели конкурса на „Интеграл“ за творба по темата „Независимостта – какво означава тя за мен.“ „Тази вяра й е помогнала. Пожелавам на всички участници да видят вярата в себе си и следващия път те да са победителите.“ – каза в студиото на Джаз ФМ Ирина Христова от консултантската фирма за образование в чужбина „Интеграл“. В конкурса участваха над 300 ученици. Подгласничките Виктория Добрева и Ива Дойкина получават отстъпки за езиков курс в чужбина през тази година.

„Езиковата ваканция в чужбина днес има нов прочит – тя не е единственият начин да се потопиш в езиковата среда. Тя дава на децата богатството да общуват и да открият себе си в една нова среда.“ – коментира Ирина Христова: „Лично с моите деца съм наблюдавала как кратките периоди от 2 – 3 седмици откриват у децата нови качества, които пропускаме, и децата не се стремят да проявят. Общуването на чужд език променя начина на мислене на детето. Езиковата ваканция, освен страшно забавна за децата, с много нови приятели, с много възможности за общуване, дава възможност и за развитие на личността на детето.“

Като уникално качество на езиковите ваканции Ирина Христова посочва, че децата могат да опознаят културата на връстници от различни държави: „Това прави ваканциите уникални. То е незаменимо богатство. Когато усвоиш разликата между културите, имаш тази толерантност, която да позволи на всеки да бъде независим.“ Като пример тя дава присъствието на деца от над 20 националности в един езиков лагер.

По време на летните езикови ваканции в чужбина изучаването на езика минава през музиката, други форми на изкуството, готварството, хотелиерството, спорта, планинските приключения... Дори един от треньорите в такъв лагер е от екипа на „Арсенал“. „Английският стана език, който децата изучават от много ранна възраст. На 13 – 14 години те вече знаят толкова много, че си служат с него за изучаването на интересни предмети.“ – обобщава една от новите тенденции Ирина Христова от „Интеграл“.

Най-малките деца пътуват на езикови ваканции със своите родители, а за по-големите, които все още се чувстват несигурни, има групови пътувания. „Груповият ръководител е на телефона във връзка с родителите, на място е да помогне на децата. Имаме и 24-часов телефон за спешна връзка. Опитваме се максимално да дадем спокойствое на родителите и на децата.“ – обяснява Ирина Христова от консултантската фирма за образование в чужбина „Интеграл“. Интервюто с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Повече: на сайта на  „Интеграл“.

Платена публикация.