Европейският музикален фестивал започва дискусия за стандартите и моделите на финансиране на културни събития

Европейският музикален фестивал започва дискусия за стандартите и моделите на финансиране на културни събития

Кръгла маса „Европейски стандарти и модели за финансиране на фестивалите – ГРАДСКИ РАЗГОВОРИ“ ще постави на обсъждане темите за сегашното състояние на българските фестивали и начините на тяхното финансиране. Форумът ще се проведе от 11 ч. на 30 април в Зала 8 на НДК като част от Европейски музикален фестивал“. Организатори са Българската фестивална асоциация, Европейският музикален фестивал, Националният дворец на културата, „Гьоте-институт София“ и Столичната община.

Една от основните цели на кръглата маса е да бъде създадена „Бяла книга“ с предложения за реформи за усъвършенстване на механизма за финансирането на фестивали и културни събития. Специално внимание ще бъде обърнато на норвежката система Node system за финансиране на фестивали като модел за успешна политика в тази област. Как се формират културни политики и какъв е опитът на Германия в културната сфера ще представи специалният гост на събитието Александер Опиц – председател на Асоциацията за свободен театър в Германия. Участие в обсъждането ще вземат още Васил Димитров – председател на Българската фестивална асоциация и директор на „Кантус Фирмус“, Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК, Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, Енцио Ветцел – директор на „Гьоте-институт София“, Н. Пр. Гюру Катарина Х. Викьор – посланик на Кралство Норвегия в България, Боил Банов – заместник-министър на културата, Цанко Василев – директор на Международния фестивал за късометражно кино „В двореца“ и член на Управителния съвет на Българската фестивална асоциация. Очаква се потвърждение и от други участници от България и чужбина.

Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието и на Министерството на културата. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“.

На снимката: Ренди Крофърд на фестивала ни „София джаз пик“. Концертът през 2009 г. бе с участието още на Джо Семпъл, Ник Семпъл и Стив Гад