Европейският музикален фестивал за петнадесети път представя в София стойностна класическа музика от Стария континент

Европейският музикален фестивал за петнадесети път представя в София стойностна класическа музика от Стария континент

Над 300 изпълнители от 10 държави участват в новото издание на Европейския музикален фестивал. Сред 15-те събития в програмата са представяния на прочутия английски ансамбъл Academy of St Martin in the Fields, на виртуозния цигулар Марио Хосен, когото сравняват по виртуозност с Паганини, на Мила Георгиева, Юдит Хауреги, ансамбъл „Белтанго” от Белград и AGВU Sofia Chamber Orchestra, Георги Черкин, Софийския духов оркестър и млади таланти от Националното музикално училище и Националната музикална академия. По традиция в навечерието на Великден ще бъде представен „Матеус пасион” от Йохан Себастиан Бах. Закриването ще е с концерт на полското джаз дуо Павел Томашевски (пиано) и Войчех Мирчек (вокал). Организиран от музикалната агенция „Кантус Фирмус”, Европейският музикален фестивал ще се проведе от 25 март до 10 юни като част от Календара на културните събития на Столичната община.

Основен акцент в програмата тази година е гостуването у нас на легендарния британски камерен ансамбъл Academy of St Martin in the Fields на 6 април в зала „България”. Оркестърът е еталон за изключително музикално майсторство и брилянтен звук. Сформиран през 1958 г. от английския диригент и цигулар сър Невил Маринър, ансамбълът носи името на известната лондонска църква на площад „Трафалгар”, където представя първите си концерти. От няколко години музикален директор на състава е знаменитият американски цигулар Джошуа Бел. Със своите над 500 албума, Academy of St. Martin in the Fields е сред най-записваните оркестри в света. Оркестърът изпълнява музиката за култови филми, като „Амадеус”, „Английският пациент” и „Титаник”, с което печели множество награди. За българската публика прочутият състав ще свири творби от Дворжак, Елгар, Моцарт и Бритън.

Откриването на Европейския музикален фестивал е на 25 март с концерт на виртуозния цигулар Марио Хосен, наричан от пресата „превъплъщение на Паганини”. Заедно с ансамбъл „Софийски солисти” и диригента Георги Патриков, той ще изпълни забележителния цикъл на Астор Пиацола „Четирите годишни времена на Буенос Айрес”. На 20 май солист на състава ще бъде Георги Черкин в програма с две произведения на Чайковски: „Спомен от Флоренция” и „Годишните времена”

В навечерието на Великденските празници Европейският музикален фестивал представя величествения „Матеус Пасион” от Йохан Себастиан Бах. Грандиозната почти 4-часова композиция за два хора, петима солисти и оркестър ще бъде представена на 1 април в зала „България” от 19 ч. в съвместна продукция с фондация „Бахово общество в България”. Солисти са Гиргина Гиргинова, Олга Михайлова-Динова, Виргил Хартингер (Австрия), Петър Данаилов и Пламен Бейков. Концертът е с участието на Камерен хор „Св. Троица” с диригент Елиянка Михайлова и на Фестивален бароков оркестър с диригент Йосиф Герджиков.

Магнетичната цигуларка Мила Георгиева ще се изяви на 7 април с цигулковия концерт на Йоханес Брамс. Изпълнението ще бъде с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на Лучано Ди Мартино.

Друг интересен акцент от фестивала е клавирният рецитал на испанската пианистка Юдит Хауреги на 16 април, която гостува за първи път в България.

В проекта Beltango Symphonico на 5 юни в зала „България” ще участват ансамбъл „Белтанго” от Белград и AGВU Sofia Chamber Orchestra с диригент Бедрос Папазян, както и танцовата двойка Даниел Аранда (Аржентина) и Анатина Люк (Швейцария). Специално за събитието известният сръбски музикант Александър Николич (бандонеон) подготвя аранжименти на танга за квинтет и симфоничен оркестър.

На 16 май Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов ще представи програма със солисти Мария Илиева и Коцето Калки.

И през тази година Европейският музикален фестивал ще даде възможност за изява на младите музиканти. На 29 април възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, лауреати на международни конкурси, ще дебютират с Оркестъра на Класик ФМ радио. На 11 май духовият квинтет WINDART от Националната музикална академия „Панчо Владигеров” ще представи програма от произведения на Моцарт, Бизе, Марин Големинов, Ф. Фаркаш.

Сред имената на участниците във фестивала тази година са също Зорница Иларионова и Асен Танчев, които на 12 май ще представят камерен концерт в залата на Националното музикално училище.

По традиция в рамките на Европейския музикален фестивал ще се състои и церемонията по връчването на наградите „Златно перо”, които се присъждат от Класик ФМ и галерия „Макта”. По повод 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура, ще бъдат отличени 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели и художници.

На 27 април ще се проведе кръгла маса за моделите на финансиране в областта на културата.

Закриването на фестивала е на 10 юни с концерт на полското джаз дуо Павел Томашевски (пиано) и Войчех Мирчек (вокал).

  • Билети за концертите от Европейския музикален фестивал се продават на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и онлайн на Ticketsbg.com.

Европейският музикален фестивал се организира със съдействието на Министерството на културата и „УниКредит Булбанк” и се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

На снимката: танцьорите от концерта Beltango Symphonico Даниел Аранда и Анатина Люк.

ПРОГРАМА:

25 март, зала „България”, 19:30 ч.
Камерен ансамбъл СОФИЙСКИ СОЛИСТИ
Солист: МАРИО ХОСЕН, цигулка
Диригент: Георги ПАТРИКОВ
Програма: Н. Скалкотас, Б. Барток, А. Пиацола

1 април, зала „България”, 19 ч.
Съвместна продукция с фондация „Бахово общество в България”
Й. С. БАХ: МАТЕУС ПАСИОН
Солисти: Гиргина Гиргинова, Олга Михайлова-Динова
Виргил Хартингер (Австрия), Петър Данаилов, Пламен Бейков
Камерен хор „Св. Троица” с диригент Елиянка Михайлова
Фестивален бароков оркестър
Диригент: Йосиф ГЕРДЖИКОВ

6 април, зала „България”, 19:30 ч.
Камерен оркестър ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS (Великобритания)
Програма: А. Дворжак, Е. Елгар, В. А. Моцарт, Б. Бритън

7 април, зала „България”, 19:30 ч.
ОРКЕСТЪР НА КЛАСИК ФМ РАДИО
Солист: МИЛА ГЕОРГИЕВА, цигулка
Диригент: Лучано ДИ МАРТИНО
Програма: Й. Брамс: Концерт за цигулка
Л. В. Бетовен: Симфония №4

16 април, камерна зала „България”, 19:30 ч.
Със съдействието на Испанското посолство
Клавирен рецитал на ЮДИТ ХАУРЕГИ, пиано (Испания)
Програма: Й. Хайдн, Фр. Шопен, И. Албенис и др.

27 април, зала в НДК (ще бъде обявена допълнително), 14 ч.
Със съдействието на Гьоте Институт
КРЪГЛА МАСА на тема „Модели на финансиране в областта на културата”

29 април, зала „България”, 19:30 ч.
ОРКЕСТЪР НА КЛАСИК ФМ РАДИО
МЛАДИ ТАЛАНТИ от НМУ „Л. Пипков”
С участието на Фарадж АКБАРОВ, кларинет
Диригент: Григор ПАЛИКАРОВ

11 май, концертна зала НМА, 19:30 ч.
Духов квинтет WINDART от НМА „Проф. П. Владигеров”
Програма: В. А. Моцарт, Ж. Бизе, М. Големинов, Ф. Фаркаш

12 май, зала НМУ, 19:30 ч.
Камерен концерт
Зорница ИЛАРИОНОВА, цигулка
Асен ТАНЧЕВ, пиано
Програма: Л. В. Бетовен, С. Прокофиев, Е. Шосон, Кл. Дебюси и др.

16 май, зала „България”, 19:30 ч.
СОФИЙСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР
С участието на Мария ИЛИЕВА, Коцето КАЛКИ,
Диригент: Юли ДАМЯНОВ

20 май, зала „България”, 19:30 ч.
Камерен ансамбъл СОФИЙСКИ СОЛИСТИ
Солист: Георги ЧЕРКИН, пиано
Диригент: Пламен ДЖУРОВ
Програма: П. И. Чайковски: „Спомен от Флоренция”, „Годишните времена”

21 май, зала НМУ, 11:30 ч.
Церемония по връчването на наградите „ЗЛАТНО ПЕРО“

31 май, Sofia Ring Mall, 14 ч.
Концерт на открито
СОФИЙСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР
Диригент: Юли ДАМЯНОВ

5 юни, зала „България”, 19:30 ч.
BELTANGO SYMPHONICO
С участието на ансамбъл „Белтанго” (Сърбия)
Танцова двойка: Даниел Аранда (Аржентина) и Анатина Люк (Швейцария)
AGBU SOFIA CHAMBER ORCHESTRA
Диригент: Бедрос ПАПАЗЯН

10 юни, Sofia Live Club, 20 ч.
Sofia Jazz Peak гостува на ЕМФ
Със съдействието на Полския институт
ПАВЕЛ ТОМАШЕВСКИ, пиано,и ВОЙЧЕХ МИРЧЕК, вокал (Полша)