Европейският музикален фестивал получи званието „Отличителен фестивал“, довечера ни среща с Камелия Тодорова и JP3

Европейският музикален фестивал получи званието „Отличителен фестивал“, довечера ни среща с Камелия Тодорова и JP3

Представящ съвременната култура на Европа с концерти с класическа, джаз и традиционна музика, търсещ посоки за бъдещето на изкуството чрез дискусионни форуми, отличаващ чрез церемонията по връчването на наградите „Златното перо“ – Европейският музикален фестивал бе определен за „Оличителен фестивал“ (Remarkable Festival) от Европейската фестивална асоциация. Тя сертифицира форума още през 2015 г. в своя проект с Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Сега журито заключи: „Европейският музикален фестивал е един от най-престижните музикални фестивали в България, събрал заедно известни артисти, които биха били чест за всяка професионална сцена. Изключителната му програма е фокусирана върху европейските традиции и представя музикалното и културно богатство на Европа“. Официалната церемония по присъждане на званието „Оличителен фестивал“ ще се проведе на 4 май по време на срещата на проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ във Висбаден, където носителите ще могат да участват в специални събития за обмяна на опит и информация и за създаване на контакти.

През 2017 г. Европейският музикален фестивал се провежда за 17-та поредна година. Богатата програма предлага разнообразие от музикални жанрове – симфонични и камерни концерти; джаз, клезмер и традиционна музика; европейски танцов фолклор

Довечера на фестивала гостува организираният от Джаз ФМ „София джаз пик“ с концерта A Song for You на Първата дама на българския джаз Камелия Тодорова и JP3 (Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов). Ще чуем превъзходните песни за любовта на Кеми от 80-те, джаз хитове от репертоара на Ела Фицджералд и Сара Вон, блус пиеси, изпълнявани от Били Холидей и Маделин Пейру, рок химн от Джон Ленън... Фантастични – джази, соулфул и фънки, са аранжиментите на Живко Петров, специално направени за този концерт. Песните са добре познати, но звучат неочаквани и изненадващи. Забавни, романтични, зрели – от зрънцето в характера на всяка от тях в ръцете на Живко пониква цвете. „Теменуги“ те кара да настръхнеш, What a Little Moonlight Can Do – да танцуваш, „Настроение“ – да се влюбиш, Don’t Wait Too Long – да мечтаеш… И така – 16 великолепни песни. Аранжиментите на Живко дават много пространство за изява на вокалистката и инструменталистите – да се изразят, да споделят себе си, да развълнуват. На репетицията вчера видях четирима музиканти, на които им е толкова приятно да творят заедно – защото са много талантливи и способни, защото това е тяхното призвание, защото заедно могат да създадат изкуство, което да възхити самите тях и да зарадва пубиликата.

Камелия Тодорова и Живко Петров се срещат за музиката точно преди 20 години, записват два албума, а преди 10 години е последният голям концерт на Кеми с JP3. В „Джаз истории“ те разказаха за първата си среща и за случилото се след това – тук сме публикували спомените на Кеми, а тук – на Живко. Защо заедно работят толкова добре? Те дадоха своите отговори при гостуването си в студиото ни: „Имаме еднакъв вкус за музика – това е допирната точка.“ – казва Живко. Кеми допълва: „Говорим на един език, когато сме на сцената и диалогът ни е много добър. Никой от нас не прави монолог.“ Камелия Тодорова и Живко Петров току-що завършиха дуетно турне, което ги отведе до 6 града. За първия концерт в София разказваме тук.

В Европейския музикален фестивал на 8 май на Ларгото ще се състои спектакълът на открито „Европа танцува“. Концерт с „Годишните времена“ на Вивалди и на Пиацола с участието на Веско Пантелеев – Ешкенази и млади музиканти, гостуване на Хор на Университет Bucknell (САЩ) и на Давид Орловски трио (Германия) са още в програмата на тазгодишното издание.

Европейският музикален фестивал се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 година, а съорганизатор е Министерството на културата.