Европейският музикален фестивал и Sofia Jazz Peak получиха Знака на Европейската фестивална асоциация

Европейският музикален фестивал и Sofia Jazz Peak получиха Знака на Европейската фестивална асоциация

Европейският музикален фестивал и фестивалът Sofia Jazz Peak, организирани от „Кантус Фирмус“, Джаз ФМ и Класик ФМ, станаха част от създадената от Европейската фестивална асоциация платформа „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“. Така те се наредиха сред 761 фестивала от 31 страни с признание за качество, авторитет и значимост. Те извоюваха престижното звание със своите качества след щателна оценка, включваща мненията както на експерти на национално ниво, така и на международна комисия. Сред фестивалите в Берлин, Залцбург и Прованс се наредиха и други български, като „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“, „Аполония“, „Водна кула“ и др. Сертификат за европейско качество получиха общо 25 български фестивала (пълния списък публикуваме по-долу). Като част от новата международна платформа, те ще имат възможността да се свържат с други фестивали, да осъществят международни сътрудничества, да представят българската култура по света.

Sofia Jazz Peak се организира за първи път през 2003 г. Негова основна цел е да бъдат представени на българската публика най-интересните изпълнители на съвременния джаз и други близки до него стилове. Концепцията на фестивала се опира на максималната свобода в дефиницията за джаза. Повечето от гостуващите музиканти са изпълнители от световна класа. Сред тях са Ал Жеро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Даян Шур (на снимката), трио Розенберг, Мейсио Паркър и други, както и много български майстори на джаза като Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Ангел Заберски и др. В следващия концерт от Sofia Jazz Peak полските музиканти Войчех Мирчек и Павел Томашевски ще ни представят своите дуети пиано и глас на 10 юни от 20 ч. в „София лайв клуб“. Със своето свободно, одухотворено пиано Томашевски е партньор на Мирчек – носител на Първата награда и на Наградата на публиката от джаз конкурса за вокалисти в Монтрьо, а също и работил с Майкъл Патчес Стюарт. В интервю на Светослав Николов и Георги Митов двамата разказаха, че изпълненията им са основани на съвместното равноправно музициране – без лидер и с особено силно усещане за взаимност. Разговора с двамата ще излъчим идната седмица. Билети за концерта се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала България и на Ticketsbg.com. С този концерт Sofia Jazz Peak за поредна година гостува на Европейския музикален фестивал.

Европейският музикален фестивал е един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. Създаден през 2001 година, той се развива динамично и бързо привлече вниманието на публиката с качествени артистични прояви и богата програма. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. Тазгодишното петнадесето издание на фестивала представи един от най-реномираните европейски оркестри – Academy of St Martin in the Fields. Финалното събитие от програмата – концертът Beltango Symphonico, ще се състои на 5 юни в зала „България“.

„Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ е инициатива на Европейската асоциация на фестивалите и представлява портал за граждани и специалисти, които искат да се запознаят отблизо и да участват в различни европейски фестивали. Тя е нова международна платформа, свързваща всички европейски фестивали, посветени на своите общности, отдадени на изкуството и изповядващи европейски ценности. Нейната цел е да предоставя актуална информация за фестивалите на публиката по цял свят, както и да насърчава участието й в тези фестивали. Преди всичко отдава заслуженото на фестивалите, които се открояват с изключителни достойнства в постоянното развитие на общности из цяла Европа. Президентът на Европейската асоциация на фестивалите Дарко Бърлек заяви: „Инициативата постигна пряка връзка с голям брой фестивали чрез обединяването им в уникална общност. Това е истински дар за европейската култура и нейното изключително разнообразие.“ Инициативата „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ ясно демонстрира как европейските фестивали и техният отзвук премахват всички граници, като изграждат нови връзки сред фестивалните общности, както и осигуряват достъп на нова публика до културните събития.

Пълният списък с наградените фестивали от цяла Европа е наличен в сайта на инициативата - www.effe.eu. Всички носители на Знака на Европейската фестивална асоциация за сезон 2015 – 2016 г. ще бъдат представени онлайн, както и в печатно издание – наръчник, което ще бъде публикувано това лято. Участие в проекта взеха представители на всички страни членки на Европейския съюз. Спечелилите ще бъдат наградени на специална церемония в Брюксел през септември. Като член на Европейската фестивална асоциация, Българската фестивална асоциация беше избрана за национална контактна точка по проекта. Тя е единствената представителна организация на фестивалния сектор в страната с над 20 члена от цялата страна.

25 български фестивала със званието „Европейски фестивал“
Европейски музикален фестивал
Софийски музикални седмици
София джаз пик
One Design Week
One Architecture Week
One Dance Week
Водна кула арт фест
Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“
Празници на изкуствата „Аполония“
Фестивал на класическата камерна музика Arbanassi Summer Music
Български фестивал на сливата
Международен фестивал на хумора и сатирата
Международен фолклорен фестивал – Варна
Мартенски музикални дни, гр. Русе
Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“
Международен куклено-театрален фестивал „ПИЕРО“
Международен музикален фестивал „Варненско лято“
Международен театрален фестивал „Варненско лято“
Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“
Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“
RADAR festival beyond music
Международен музикален фестивал „Море и спомени“
София хартиен арт фест
Voinegovtsi Wrong Fest
Vola Open Air Festival

На снимката: Даян Шур на фестивала Sofia Jazz Peak