Европейският музикален фестивал бе отличен с Наградата на София за ярки постижения в културата

Европейският музикален фестивал бе отличен с Наградата на София за ярки постижения в културата

Европейският музикален фестивал получи наградата на Столичната община в категорията „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. Престижното отличие беше връчено в Деня на София на специална церемония в залата на Софийската опера и балет. Наградите се присъждат по случай празника на града, за да отличат знаковите събития, които дават културния облик на столицата. Васил Димитров – изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“, и Даниела Ханджиева – художествен директор на агенцията, получиха приза от пианиста и композитор Ангел Заберски, член на журито.

Европейският музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е създаден през 2001 г. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, ансамбъл „Кремерата Балтика“ с ръководител Гидон Кремер, „Концертгебау камерен оркестър“, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. Тази година Европейският музикален фестивал получи знака за качество на Европейската фестивална асоциация в платформата „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ (EFFE).

Европейският музикален фестивал и Sofia Jazz Peak получиха Знака на Европейската фестивална асоциация

Последното издание на Европейския музикален фестивал, което се проведе от 25 март до 10 юни представи 15 музикални прояви с разнообразни форми на класическа музика. Основен акцент сред тях бе гостуването на един от най-реномираните оркестри в света – Academy of St. Martin in the Fields. Сред знаковите събития се наредиха също концертите на испанска пианистка Юдит Хауреги, ансамбъл „Белтанго“ от Сърбия, цигуларката Мила Георгиева с Оркестъра на Класик ФМ радио, Марио Хосен с ансамбъл „Софийски солисти“, камерните рецитали на Зорница Иларионова и Асен Танчев, квинтет WindArt и др.

„Още преди 15 години, когато създадохме този фестивал, си поставихме за цел да постигнем европейско ниво.“ – каза на церемонията Васил Димитров, президент на Европейския музикален фестивал. И допълни: „Тази награда е изключителна чест за нас и сме признателни за избора на журито. Окуражаващо е да получиш награда от партньор. Вярваме, че заедно правим нашия град още по-добър за неговите жители и неговите гости.“

Организаторите на „Европейски музикален фестивал” си поставят амбициозна задача и за следващото издание на форума през 2016 г., когато в програмата е предвиден концерт на световноизвестния американски цигулар Джошуа Бел. Това стана ясно от думите на Даниела Ханджиева – артистичен директор на фестивала, която също присъства на церемонията.

От Синатра и Холивуд до Бах и Моцарт – очакват ни нови силни сезони на „Музиката на Америка“ и Европейския музикален фестивал с Оркестъра на Класик ФМ, Джошуа Бел, Шломо Минц, Ина Кънчева, Мила Георгиева и много други

Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата са учредени през 2001 г. и се присъждат в категориите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика, както и специални награди.

  • На снимката: Васил Димитров и Даниела Ханджиева получават от Ангел Заберски Наградата на София за ярки постижения в културата, категория „Музика“. Източник: фотографска агенция „Булфото“