„Европейски музикален фестивал“ се нареди сред най-качествените фестивали в Европа

„Европейски музикален фестивал“ се нареди сред най-качествените фестивали в Европа

Представители на 250 фестивала от Стария континент се събраха на 27 септември в Париж на заключителната церемония на платформата „Европа за фестивалите, фестивалите на Европа“. Международно жури с председател Венсан Бодриe, директор на Театър Vidy в Лозана и бивш директор на Фестивала в Авиньон, отличи най-добрите европейски фестивали за 2015-2016 г., които получиха званието „Европейски фестивал“. 760 фестивала от 31 страни станаха първото поколение фестивали, носители на този приз. От България отличието получават 27 фестивала, сред които „Европейски музикален фестивал“, Sofia Jazz Peak, „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“, „Аполония“ и др.

„За нас е огромно удоволствие и привилегия да станем част от голямото и пъстро семейство на европейските фестивали“, сподели след събитието президентът на „Европейски музикален фестивал“ Васил Димитров, който присъства на церемонията. Тържественото събитие във френската столица бе организирано в сътрудничество с Festival d'Automne à Paris, Théâtre de la Ville и Културния институт Google. По време на церемонията бяха връчени награди на 12 от най-авангардните европейски фестивали за тази година - Фестивала в Екс Ан Прованс, „Манифеста“ в Амстердам, NEXT, Ars Electronica, Big Bang фестивал, който се провежда в 11 европейски града и др. Церемонията бе кулминацията за дейността на платформата ЕФФЕ, пилотен проект на Европейската комисия, инициирана от Асоциацията на европейските фестивали. Нейната цел е да покаже и развие приноса на изкуствата и фестивалите за европейското общество. Инициативата предоставя информация за всички отличени фестивали под формата на електронен календар на фестивалите в Европа. Освен награждаването на събитието бе представено и печатно издание – The Guide, в което са представени всичките 760 фестивала, носители на званието.

Създаден през 2001 година „Европейски музикален фестивал“ се развива динамично и бързо привлича вниманието на публиката с качествени артистични прояви и богата програма. Форумът се утвърди като един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. Петнадесетото издание на фестивала през 2015 г. представи един от най-реномираните европейски оркестри - Academy of St Martin in the Fields. През септември тази година фестивалът стана носител на престижната Награда на София за ярки постижения в областта на културата за 2015 г.