Европейската джаз конференция, която тази година трябваше да се проведе в София, се отменя

Европейската джаз конференция, която тази година трябваше да се проведе в София, се отменя

Предвид настоящата епидемична ситуация и усложнените условия за пътуване между държавите е взето решение тазгодишното издание на Европейската джаз конференция да не се състои. Събитието, което тази есен беше планирано да се проведе в София, трябваше да посрещне над 400 ключови професионалисти от областта – организатори, програмни директори, мениджъри и продуценти на международни фестивали, културни оператори от Европа и света. Сред емблематичните събития, които щяха да бъдат представени на единствения по рода си джаз форум, са North Sea Jazz, EFG London Jazz Festival, ELBJazz, както и знакови джаз клубове като Ronnie Scott’s, Porgy & Bess и др.

С това отпада и шоукейс програмата от общо 6 концерта, която имаше за цел да отвори възможност за българските таланти да разширят полето си на изява и бъдещите си ангажименти в международен план. Фондация A to Z благодари на всички, изпратили своите заявки за участие в конкурса, като продължава да работи в посока подкрепа на цялостното промотиране на родните джаз музиканти.

Европейската джаз конференция се организира от Европейската джаз мрежа и се провежда всяка година в различен град в Европа, а София заслужено спечели надпреварата за домакинство за тазгодишното издание, което трябваше да се проведе от 10 до 13 септември 2020 г. Съорганизатори от българска страна са Фондация A to Z, която стои зад най-мащабния джаз фестивал у нас – A to JazZ, Столична община и Националният дворец на културата в партньорство с Министерство на културата и Представителството на Европейската комисия в България. Конференцията следваше да разшири бъдещите партньорства и творчески проекти между родни и европейски фестивали и артисти, както и да затвърди мястото на България като културен център с принос в развитието на музикалната и джаз сфера.

Предстоящото издание за 2021 г. вече е насрочено да се проведе в Талин, но София ще може да кандидатства повторно за домакин през 2022 година.