„Етюд-и-те на София“ – сбъднато желание за среща с красотата на всяка крачка. Днес София празнува 139 год. като столица

„Етюд-и-те на София“ – сбъднато желание за среща с красотата на всяка крачка. Днес София празнува 139 год. като столица

Градът е сборът от нашите лични истории – той изразява начина, по който живеем и по който се чувстваме. За него имаме много любов в сърцата си, много желание той да ни среща с красотата на всяка крачка. И в това толкова много ни помагат „Етюд-и-те на София“ във фейсбук и инстаграм. Те ни дават усмивка и радост, приучават ни да откриваме красивото и чаровното в обичайното и ежедневното, да се чувстваме споделени от хората около нас. Това е толкова човешко и лично, че съвсем естествено идва заглавието на изложбата с кадри от „Етюд-и-те на София“, с която София, градът, носещ името на Божията премъдрост, празнува 139 години от обявяването си за столица на България. В „Етюд-и-те на София“ обичта си към града влага Иван Шишиев, за да ни я предаде. Най-естествено е тази любов да сложим в основата на връзката ни с града и да я предадем. „Градски истории“ – така е озаглавена изложбата, която бе експонирана преди няколко дни в градината „Кристал“ и чието официално откриване е от 17 ч. днес с участието на Духовия оркестър и мажоретките към Първа английска гимназия.

„На 14-годишна възраст пристигнах в София, за да уча в Семинарията. Първите две неща, които видях, бяха спирката на ул. „Вишнева“, която след пожара сега е изключително добре реставрирана, и храмът „Св. Седмочисленици“. Сега съм на 26 години. Обичам София такава, каквато е.“ – казва Иван Шишиев. И такава, каквато ние я правим. „Не трябва само да чакаме общината да прави това или онова, а ние да даваме от себе си. Като дадем насоки, това може да бъде чуто.“ – добавя той в студиото на Джаз ФМ в празничния ден.

„Етюд-и-те на София“ са хроника, която показва този развиващ се град. Не става въпрос да хванеш само залеза или изгрева или някой, който се е усмихнал, а цялостното събитие в града, да подхванеш неговата вълна и да тръгнеш с нея. Това не може да стане в една снимка, затова идват „Етюд-и-те на София.“ – Иван Шишиев описва факта, че всички действия идват от нас, зависят от нас и в тях е втъкана нашата любов.

„Етюд-и-те на София“ започват като предизвикателство: „Приятели ми натякваха и в продължение на 6 месеца се дърпах. Преди това пишех публицистика и се занимавах със съвсем други неща. Сега „Градски истории“ е завръщане към публицистиката от гледна точка на кадрите и на разказите към тях. Много от фактите съвременният столичанин не ги познават. За мен е привилегия в текстовете си да ги напомня.“

Като например, че предложението София да е столица дължим на проф. Марин Дринов и то получава два гласа преднина пред Пловдив и Велико Търново. За моите любими куполи – на две сгради от двете страни на Руската църква, Иван Шишиев разказва: „Те са дело на трима архитекти – Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков, които строят почти всички училища в центъра на София. Малцина знаят, че единият от тях е участвал във въстанията в Македония от 1906 г., след това обаче през 1923 г. ВМРО го убива, другият загива при бомбардировките на София, а третият е убит от комунистите. Тримата обаче са ни оставили като наследство някои от най-знаковите сгради на София.“

За любими образи от София Иван Шишиев посочва „Св. София“ и Ротондата. И добавя още един свой акцент: „Благодарение на стрийт арта, кв. „Хаджи Димитър“ беше преобразен и в момента е един от най-тачените квартали в света. Направеното от Urban Creatures там идват да видят хора, пристигащи от Мексико, САЩ, Австралия, Берлин… Това говори само за себе си в какво се превърна тази част от София, в която преди направо никой не смееше да стъпи.“

Най-новите стенописи в София също присъстват в изложбата „Градски истории“. „Те бележат промяната в града. Също така миналата година ми направи огромно впечатление 3D-мапинга върху Националната галерия – Двореца. Беше потресаващо добро! Дано да има повече такива мероприятия.“ – пожелава си Иван Шишиев. И такива „клишета“, като двама влюбени, които се целуват пред превърнатата в 3D-мапинг екран сграда на Народния театър, както виждаме в кадър от изложбата.

За своите три години история „Етюд-и-те на София“ се доказа като нужна със своите близо 118 000 харесвания във фейсбук. Фотосите на живота в града носят радост на много хора – и те я споделят със своите близки. Красивото е в съвсем обикновени ежедневни ситуации. Като например: дъждовна вечер на Жълтите павета, жена пресича мокрия булевард, в който се отразява оранжевият залез отвъд светещите в червено светофари на ул. „Раковски“… Този миг разказва цяла история в града ни.

Какви сетива трябва да имаш, за да виждаш красивото навсякъде около себе си? Иван Шишиев отговаря: „Въпрос на призма е. Хора казват, че в София е трудно да видиш красивото. Моята призма е това, което реално съществува. Няма как с фотоапарат да покажа нещо, което го няма. В града ни има страхотни места, дори в Люлин и в другите крайни квартали – уникални!“

„Хората трябва да повярват, че имаме толкова много неща. Да, нямаме голяма река, но имаме седем реки. Нямаме небостъргачи, но за сметка на това имаме езера – Дружба, Панчарево…“ – прави паралели Иван Шишиев, а в изложбата с един кадър разказва историята на жената, ловяща риба върху замръзналото езеро в Панчарево.

„Историята на града продължава да се пише от нас. Случките са ежедневие – дали добри или лоши – интерпретацията зависи от нас, от мирогледа на хората. Ако очакваш всеки ден да е лошо, естествено, че ще бъде така. Градът ни предоставя възможност, която рядко се дава. Не става въпрос само да видиш красивото, а да го изживееш в града. Тази възможност много хора я пропускат, а тя е тяхното бъдеще. Някак си те го загърбват, гледат себе си, гледат ден за ден… Това ни убива.“ – разсъждава Иван Шишиев.

Той споделя своята нагласа: „Самата идея на „Етюд-и-те на София“ е до голяма степен насочване да гледаме към бъдещето, да гледаме в перспектива. Ако една сграда е стара и се руши, тя не трябва да бъде събаряна, а възстановена.“ За пример дава г-жа Влайкова и построеното от нея кино. Чрез клауза в завещанието си тя гарантира, че киното винаги ще работи като такова, че ще е в полза на общността. „Изключително е красив начинът, по който г-жа Влайкова го предоставила, и заради това то се е запазило до днешно време.“

Проектът вече е и в инстаграм. Кога авторът му е усетил, че нещата стават сериозни? „В първите шест месеца.“ – отговаря Иван Шишиев. „Изобщо не очаквах, че ще стане такова нещо. Беше шок! Никога не съм имал идеята да бъда известен, а само да покажа това, което виждам. Има голяма доза романтика в тези снимки, може би книжна романтика, която нямаше да съществува, ако я нямаше любовта ми към книгите. Чета бързо, чета много, в библиотеката ми има 1200 тома и стават все повече.“

„Много хора търсят София в съвремието.“ – посочва той известна слабост. „Етюд-и-те на София“ е хроника на града, защото се връщам назад във времето. Ако искам да разкажа дадена история, отивам към самото начало – виждам картата на стария град отпреди 1878 г. и започвам да разсъждавам върху нея и върху това, което се е случило.“ – Иван Шишиев обяснява основата, от която тръгва. И ни дава интересен факт: „Една-единствена улица в града никога не е променяла името си – „Витошка“, която сега е бул. „Витоша“. И като съпоставиш този факт с днешната действителност, ти става по-добре: историята е тук, само трябва да я видиш.“ И сърце да я покажеш.

В навечерието на откриването днес в 17 ч. на изложбата „Градски истории“ с фотоси от „Етюд-и-те на София“ и разкази към тях, авторът Иван Шишиев изразява благодарността си на Столичната община, и по-специално – дирекция „Култура“, за това че е била насърчена необятността, която могат да предложат събраните досега материали. Той специално изтъква приноса на променящите града със своите артистични намеси Urban Creatures и напомня, че трябва да забелязваме как градът се развива към добро.

А откриването на изложбата от 17 ч. днес в градината „Кристал“ идва с поканата на Иван Шишиев хората да се включат в празника: „Не трябва изложбата да е центърът, а хората, които са около нея.“ – посочва той. Както хората са в центъра на „Етюд-и-те на София.“: „То затова е „-те на София“. – завършва с думи за нашия принос разговора с вдъхновителя.

  • Интервюто на Светослав Николов с Иван Шишиев – създател на „Етюд-и-те на София“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Всички снимки (с изключение на кадъра от експозицията) са от фейсбук страницата на начинанието, а част от тях са включени и в изложбата, която продължава до 10 април.

В честването на 139 години на София като столица днес под купола на Ларгото имаше концерт на Софийския духов оркестър и бе представена книга за минералните извори на София. В 18 ч. там започва концерт на акапелната формация „Спектрум“ с трима от чиито членове ви срещнахме вчера.