Етномузиката е акцентът на новото издание на фестивала A to JazZ. В края на юни той ще представи най-богатата си концертна програма досега

Етномузиката е акцентът на новото издание на фестивала A to JazZ. В края на юни той ще представи най-богатата си концертна програма досега

Новото издание на фестивала A to JazZ започва с музикантите на Пако де Лусия заедно с испано-кубинския проект Caramelo Flamenco Latin Jazz, ще ни срещне с Тито Париш, с ръководения от Антони Дончев Jazzophonia с ромски музиканти като солисти, с Михаил Филипов квинтет, с проекта „Родопология“ на Димитър Льолев, с „Банда дел Падре“ и с формацията на Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи и Ангел Димитров. Финалната вечер ще бъде ознаменувана с концерт на хедлайнера, чието име организаторите за момента все още не съобщават. Фестивалът A to Jazz World 2014 ще се проведе на 27, 28 и 29 юни в Южен парк 2, като ще ни предложи двойно повече участници от миналата година и по три концерта на вечер. Основната програма ще е съпътствана от джемсешъни, работилници и майсторски класове.

Музикантите на Пако де Лусия ще открият фестивала A to Jazz World 2014 на 27 юни с концерт в почит към легендарния музикант. Те пристигат от Испания с испано-кубинския проект Caramelo Flamenco Latin Jazz, за да изнесат близо двучасов концерт, чиято първа част ще се превърне в своеобразен трибют към наскоро напусналия този свят виртуозен фламенко китарист. Специален гост на събитието на втората вечер ще бъде емблематичният за португалската кабовердийска сцена Тито Париш, който пристига с акустичната си формация. Наричан често „любимото дете на Сао Висенте“, Париш е работил със Сезария Евора, Дани Силва, Паулино Виейра и др. Големият хедлайнер на третата заключителна вечер е един от най-ярките и популярни етно джаз музиканти в света. Организаторите загатват, че той е от африкански произход, а името му ще бъде обявено съвсем скоро.

A to JazZ Festival традиционно дава сцена и на най-младите родни джазмени и нови български проекти. В петък, на 27 юни, първи на сцената ще се качат музикантите от етно прoекта на Музикалната къща на Българското национално радио Jazzophonia, ръководен от диригента на Биг бенда на БНР Антони Дончев. Като солисти пред джаз състава ще застанат ромските виртуози Мартин Любенов, Орлин Памуков, Ангел Тичалиев от „Карандила“, Ангел Демирев и Мелятин Миле. Следващата вечер ще видим младите надежди от Михаил Филипов квинтет. Големият ни саксофонист Димитър Льолев ще представи родопски музикални картини в своя нов проект „Родопология“. Страстната фламенко група „Банда дел Падре“ ще даде началото на етно джаз вечерта на 29 юни. Легендарните музиканти Петър Ралчев, Стоян Янкулов – Стунджи и Ангел Димитров ще започнат финалната Гала вечер точно преди големия хедлайнер. (По-късно бе обявено, че това е Ричард Бона.)

Началният час на трите концертни вечери по традиция ще е 18, а мястото, на което хилядите меломани ще се насладим на любимата си музика, ще бъде отново Южен парк 2 (зад басейна „Спартак“).

Както и през изминалите три години, наред с основната музикална сцена на A to JazZ Festival гостите ще могат да се включат и в съпътстващи събития – джем сешъни след края на концертите в клуб „Студио 5“, работилници за деца, майсторски класове. Повече информация за тях ще бъде съобщена допълнително.

A to Jazz World 2014 се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. и ще премине под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Организатори на събитието са фондация A to Z и фондация „Америка за България“, чиято подкрепа съпътства фестивала от самото му начало.

Актуални новини от A to JazZ World 2014 можете да следите на официалния сайт на феста www.atojazz.bg, както и на страницата му във фейсбук.

На снимката: Тито Париш.