Есперанца Спалдинг създава новия си албум във фейсбук пред очите на своите почитатели

Есперанца Спалдинг създава новия си албум във фейсбук пред очите на своите почитатели

Талантливата американска басистка и певица Есперанца Спалдинг реши да създаде новия си албум Exposure („показване“, „на показ“) пред очите на своите почитатели. Всяка секунда от работата по него ще бъде предавана на живо в интернет и ще стане достояние на хиляди хора по света. Тридневното излъчване във фейсбук ще започне на 12 септември, като зрителите ще имат възможност да се докоснат до творческия процес и да видят как се ражда един музикален проект. Камерите ще предават всичко – дори моментите, в които Есперанца се храни, и паузите, в които решава да си полегне. Монтираните монитори в студиото ще дадат възможност на Спалдинг да чете коментарите на зрителите, които по този начин ще се превърнат и в участници в работния процес. Това ще бъде първият албум, записан изцяло на живо във фейсбук пред публика, а излъчването ще трае точно 77 часа.

Звукозаписната компания Concord ще издаде албума Exposure в лимитирана серия от 7777 бройки, които ще съдържат парче от хартията, на която Есперанца е писала текста и музиката.

Част от идеята за албума Exposure е базирана на схващането, че всичко, което виждаме, научаваме, чуваме, четем или мислим е трайно запечатано в ума. С работата по проекта Есперанца ще се опита да отвори тези тайни кътчета от ума си, за да позволи на текстовете и музиката да се родят спонтанно от нейното въображение и опит. „Предполагам, че творческият процес на живо пред публика ще добави вълнение и допълнителна доза вдъхновение. Знаейки, че някой гледа и слуша това, което правиш, те предизвиква да не се провалиш, създава необходимост да продължиш, защото излъчването на живо придава друга дълбочина на креативността ти, която не може да бъде достигната, ако знаеш, че имаш възможност да опиташ и утре.“ – казва Есперанца Спалдинг. Създаването на новия й албум Exposure може да гледате от 12 септември тук.