Есперанца Спалдинг с нова, интригуваща концертна програма Emily’s D+Evolution

Есперанца Спалдинг с нова, интригуваща концертна програма Emily’s D+Evolution

От днес в Сан Франциско талантливата певица, басистка и композиторка Есперанца Спалдинг започва представянето на новата си концертна програма, наречена Emily’s D+Evolution. Засега са обявени дати до 4 юли, а сред спирките от турнето са Лос Анджелис, Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Ню Орлиънс и др.

Emily’s D+Evolution е концептуална програма, която комбинира музика, театър, поезия и танц. Засега Есперанца все още поддържа мистерия около нея, споделяйки, че вдъхновението е дошло „в една безсънна нощ по време на пълнолуние“. С новия си проект Спалдинг обещава да разкаже история, която „се разгръща под формата на музикални портрети“, история, подходяща за представяне както в художествени галерии, така и в джаз клубове.

Относно името на програмата Есперанца казва: „Емили е второто ми име и аз използвам тази свежа личност като вътрешен навигатор. Този проект е за завръщането към неподправеното любопитство и използването му като компас, за да се придвижиш напред и да разшириш хоризонтите си. Надявам се да успея да изградя свят около всяка една песен – в музиката има много пикантни теми и истории. Ние ще представим тези песни докато свирим, използвайки отделни герои, видео и движението на телата ни.“

Преди началото на своето турне Emily’s D+Evolution Есперанца Спалдинг пусна кратък видео материал, в който разказва повече за програмата и кани своите почитатели така: „С този проект ние изследваме как можем да създадем този друг, различен свят – да се чувстваш, както искаш, да се движиш, както искаш. Присъединете се към нас, влезте в образа на този, който искате да бъдете. Разрешено ви е да бъдете себе си. Ние се чувстваме свободни да свирим. Време е за свирене.“

Есперанца Спалдинг е носителка на 4 награди „Грами“ и е един от най-нестандартните и креативни млади артисти. Тя с лекота изпълнява различни музикални стилове, работейки с имена като Хърби Хенок, Уейн Шортър, Принс, Стиви Уондър, Боби Макферин и др. Това, което прави Есперанца, често е представяно като колаж от музика и други изкуства, като басистката обръща още внимание на образованието, социалните науки и литературата.

Фотография: Holly Andres